Zelf kimchi maken

Print Friendly, PDF & Email

Kimchi gemaakt van rode spitskool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

In huize Kievit heerst momenteel een interesse in exotische keukens. Er zijn allerlei vreemde ingrediënten uit Afrika en Azië die uitgeprobeerd worden. Dochter Meike vindt de Europese keuken nogal saai en het hele gezin mag proeven van haar experimenten, die gelukkig erg smakelijk zijn. Eén van de dingen die je goed in kan passen in je Europese keuken is kimchi, een populaire Koreaanse soort zuurkool. Ook al smaakt het heel anders door toevoeging van kruiden en peper, het proces is vergelijkbaar: je maakt gebruik van zout en natuurlijke fermentatie om een heel nieuwe smaak te maken. Niet moeilijk om eens uit te proberen, daar wilde zelfs ik wel eens mee aan de slag. Je kan het ook met Chinese kool of witte spitskool maken, de gewone witte kool is misschien een beetje te hard.
Op het wereldwijde web kom je heel veel varianten tegen, de basis is simpel: zout, knoflook, gember, paprikapoeder en peper. Na een dag of twee wachten is de smaak al veranderd. Mocht je zoveel geduld niet hebben, dat kan je ook een deel van de kimchi in een schaaltje mengen met een beetje appelazijn en het als salade eten, maar het loont de moeite om te wachten. Wanneer je de smaak goed vindt, zet je de pot in de koelkast, daar bewaar je hem nog weken! Zorg dat de pot niet te vol zit en dat er vocht bovenop staat. Zeker in het begin moet je af en toe even wat lucht laten ontsnappen, want het leeft! Een schoteltje eronder is dan ook een goed idee, de ervaring leert dat er nog wel eens wat overstroomt, wanneer je te laat ontlucht kan je pot ook ontploffen, dus dat is echt belangrijk.
Lekker als hartige bite bij rijst of noedels, bij gebakken falaffel, op een broodje hamburger…. Probeer maar!

Ingrediënten

1 rode spitskool (witte spitskool of Chinese kool kunnen ook), 4-5 cm gember, klein stukje kurkuma (1 tl ), 4-5 tenen knoflook, 100 g zout, 2 el paprikapoeder, 1 tl chilipoeder of sambal, 3 el vissaus,  1 el suiker

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Los het zout op in een halve liter heet water in een ruime kom of pan. Spoel de kool af, halveer, snij de harde kern eruit en snij de helften in de lengte doormidden, nog een keer doormidden en dan in reepjes, niet te fijn en niet te grof. Doe nog een halve liter koud water bij het zoute water en roer de koolstukjes hierdoor. Laat een half uurtje staan, roer af en toe. Intussen schil je een stukje gember en kurkuma en pel je de knoflook. Rasp of hak het fijn en meng in een vijzel of hakmolentje tot een pasta samen met de suiker, paprikapoeder, vissaus en chilipoeder of sambal naar smaak. Je kan altijd later nog meer peper toevoegen, dus wees eerst voorzichtig! Giet de kool af, spoel even met water en laat goed uitlekken. Druk het vocht eruit en meng de kool zorgvuldig met de kruidenpasta. Vul een schone (met kokend water omgespoelde) weckpot met het koolmengsel en druk goed aan. Als het goed is, komt er een vocht vrij, het liefst heb je een laagje op je kool. Sluit de pot af en laat twee dagen op het aanrecht staan op een schoteltje. Vergeet niet af en toe wat lucht te laten ontsnappen, het leeft en je wilt niet dat de boel ontploft! Proef na twee dagen. Wanneer je de smaak goed vindt, bewaar je de kimchi in de koelkast. Je kan hem ook nog wat verder laten fermenteren. In de koelkast stopt dat min of meer, maar hou ook daar je pot in de gaten!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK