Zuurkoolschotel met shiitake

Print Friendly, PDF & Email

Tja, in tijden van crisis eten we met Pasen geen voorjaarsblaadjes maar zuurkool, maar daar is eigenlijk ook niets mis mee. Ik maakte een wonderlijke combinatie met augurk, tomaat en shiitake, geïnspireerd door een Italiaanse kok. De meningen waren verdeeld, maar ach, dat zijn ze wel vaker. Persoonlijk vond ik het een leuke vegetarische variant, dus ik stuur hem de wereld in!

Ingrediënten

500 g zuurkool, 200 g shiitake, 2 el boter, 3 el olijfolie, 1 ui, 2 middelgrote augurken, 1 el fijne kristalsuiker, 2-3 tomatenpuree, 1 tl jeneverbessen, zwarte peper, 2 el vers broodkruim, p&z, 1 kg aardappel, scheutje melk, 1-2 el boter, p&z, nootmuskaat

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de aardappels en snijd in stukken. Kook ze gaar in ruim water met een snuf zout. Verwarm 1 el boter in een pan en doe de zuurkool en jeneverbessen erbij. Giet er een kopje water op en laat stoven terwijl de aardappels gaar koken. Pel de ui en snijd in snippers. Verwarm 2 el olie in een koekenpan en fruit op laag vuur de uien glazig. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes en voeg ze toe aan de uienpan. Geef wat p&z. Snijd de augurken in plakjes en voeg die ook toe. Verwarm de oven vast voor op 200°C. De zuurkool roer je door met 2-3 el tomatenpuree en een beetje peper. Zorg dat het niet aanbakt, maar maakt het niet te nat. Giet de aardappels af en stamp tot een puree met wat boter, melk, p&z en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en verdeel de puree over de bodem. Schep er dan het uienmengsel op en tot slot de zuurkool. Strooi het broodkruim er voer en verdeel er wat vlokjes boter over. Laat er in 15 min. een korstje op bakken in de oven.