Romige pompoensoep met shiitake

Romige pompoensoep met shiitake

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Een fluweelzachte soep van pompoen die verrast door een beetje pit. Of wat minder pit, als de kinderen er bijvoorbeeld niet van houden. Ik heb ontdekt dat de soep extra zacht wordt als ik hem in de blender pureer, maar dat is natuurlijk wel iets omslachtiger. De gebakken shiitakes geven hem een chique tintje en een beetje bite, maar natuurlijk kan je ze ook gewoon weglaten.

Ingrediënten

1 flinke pompoen (ongeveer 1 kg), 1-2 uien, 1 teen knoflook, 1-2 el currypasta (ik gebruikte rode), 1 groot blik kokosmelk, 1-2 groentebouillonblokjes, 1 zakje shiitakes, olie of kokosvet, handje verse peterselie (of koriander), 2 el zonnebloem- of pompoenpitjes, p&z

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel ui en knoflook en snipper beide. Verwarm wat olie in een soeppan en bak de ui glazig. Boen de pompoen schoon en snijd lelijke plekjes weg en de boven- en onderkant een stukje af.  Klief hem met een groot mes doormidden, schraap met een lepel de pitjes er uit en snijd dan de pompoen in blokjes. De schil kook je gewoon mee. Doe de knoflook bij de ui en voeg ook currypasta toe. Begin met een beetje, je kan altijd later nog meer toevoegen. Doe de blokjes pompoen er bij, bak even kort en los intussen het bouillonblokje op in 700 ml heet water. Giet dit bij de soep en breng aan de kook met een deksel op de pan. Kook in ongeveer 20 min. zacht. Intussen veeg je de shiitakes schoon en snijd ze in reepjes. Verwarm een beetje olie en bak de shiitakes zacht. Geef ze wat p&z. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender (even laten afkoelen dan, dan wordt hij wel héél zacht. Doe terug in de pan en giet er een blik kokosmelk bij. Proef voor meer p&z of currypasta. Rooster wat pitjes in een droge koekenpan en hak wat peterselie of koriander fijn. Verdeel de soep over de borden, verdeel de shiitakes erover en garneer met pitjes en groen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK