Bloemkoolpizza met wortel en shiitake

Print Friendly, PDF & Email

Bloemkoolpizza met wortel en shiitake

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ik weet niet of je dit baksel eigenlijk wel ‘pizza’ mag noemen: het heeft geen deeg, geen tomaat én geen kaas (tenzij je dat graag wilt). Maar het lijkt wel op een pizza: een bodem met lekkere dingen er op. Ik gebruikte wortel en shiitakes, want dat gaat in de pakketten deze week, maar je kunt ook mais en champignons nemen of… spinazie, of courgette, wat je lekker vindt. Alleen pizza Hawaï lijkt me geen goed idee.

Ingrediënten

1 grote bloemkool (ong. 750 g), 2 eieren, 1 el gedroogde oregano (of Italiaanse kruiden), 50 g geraspte kaas (bv Parmezaan) of 2 el edelgistvlokken, p&z, olijfolie, 1 klein bekertje crème fraiche,1 el pesto, 1 oranje wortel, 1 rode ui, 1 zakje paddenstoelen, beetje peterselie, p&z

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in stukken en maal ze met een keukenmachine tot fijne kruimels. Raspen op een grove rasp kan ook, dan snijd je de bloemkool niet in stukken. Spreid de bloemkoolkruimels uit op een bakplaat. Bak ze 20 min. in de oven, keer halverwege.
Rasp intussen de kaas, als je die gebruikt, en bereid de groenten om te beleggen voor. De ui pel je en snijd je in ringen, de wortel rasp je grof, de paddenstoelen veeg je schoon en snijd of scheur je in reepjes. De paddenstoelen bak je even kort in een koekenpan met een scheutje olie, geef ze ook wat p&z.  Roer de crème fraîche los met de pesto.
Leg een schone theedoek in een vergiet, stort de gebakken bloemkool erin, vouw de theedoek toe en wring overtollig vocht uit de bloemkool (misschien moet je het eerst even 5 min. laten afkoelen). Meng in een ruime kom de bloemkool met de kaas (of edelgist), oregano, eieren en p&z. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de randen in met wat olie. Spreid het bloemkooldeeg uit tot een platte laag. Bak 15-20 min. in de oven en keer dan om, met fikse zwiep, of hulp van iemand anders. Haal het bakpapier eraf en beoordeel de bodem. Als hij erg vochtig is, bak hem dan nog even 10 min. zonder beleg.
Daarna beleg je de warme bodem met het crème fraîche mengsel, daarna wortelrasp, shiitakes, uiringen en tot slot wat peterselie. Sprenkel er wat olijfolie over en maal er wat peper over. Bak nog 15-20 min. in de oven.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK