Blote billetjes in het gras

Print Friendly, PDF & Email

stamppot met snijbonen en witte bonen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Lentekriebels? Nou misschien, maar dit is gewoon de naam voor een super ouderwetse stamppot, ons culinair erfgoed.  En hoe wel dat misschien niet zo hoogstaand is als de Franse keuken, is het wel echt lekker en te leuk ook om niet meer te eten! Peulvruchten maakten vroeger een belangrijk deel uit van het dagelijkse menu. Om het leven toch wat minder saai te maken, kregen de heel gewone gerechten soms heel fantasievolle namen. “Blote billetjes in het gras” is daar één van. Het is gewoon een degelijke bonenstamppot met snijbonen (of sperziebonen), maar zó klinkt het opeens behoorlijk luchtig en frivool!
Extra lekker met blokjes kaas erdoor, gebakken spekjes of een braadworstje, die zijn er ook vegetarisch!

 

Ingrediënten

600 g snijbonen, 1 kg aardappelen, 1 grote ui, 2 flinke el boter, 1 scheut melk, 400 g witte bonen (blik of pot), p&z, nootmuskaat, Naar wens kaasblokjes spekreepjes of (vegetarische) worstjes er bij serveren

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze in stukken. Doe ze in een grote pan en doe er zoveel water bij dat ze net onder water staan, kook ze gaar in 20 min. Was de bonen en snijd de steelaanzet eraf en snijd ze in stukjes. Stoom ze beetgaar in de stoompan. Spoel de witte bonen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Pel de ui en snipper fijn. Smelt 1 el boter in de koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg de uitgelekte witte bonen toe aan de pan en laat deze nog even warm worden. Giet de aardappelen af en stamp ze met 1 el boter en een scheut melk tot puree, maak op smaak met p&z en nootmuskaat. Roer de snijbonen en witte bonen met ui erdoor.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK