Boemboe van makreel met prei en paprika

Print Friendly, PDF & Email

Boemboe van makreel met prei en paprika

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Een boemboe is een Indonesische kruidenpasta, die je ook kant en klaar kan kopen, maar heel simpel zelf te maken. En dan skip je de conserveermiddelen en anti-oxidanten! Ik maakte dit gerecht met verse makreel, met makreel uit blik kan het vast ook, maar dan wordt het natuurlijk anders. Gebruik dan de olie van de makreel om in te bakken en voeg op het laats de makreel toe, haak de graatjes er uit. Verse makreel is een voordelige en heel smakelijke vis en beslist de moeite waard om eens te proberen! De visboer kan er vast filet voor je van snijden. Spoel de makreelfilets af onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd ze eventueel in stukjes van 2-5 cm en bestrooi ze met wat zout. Maak de prei schoon en snijd in stukjes. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Pel de uien en knoflook en snipper vast de ui, dat hoeft niet heel fijn als je een kleine keukenhakselaar hebt bij je staafmixer, gebruik je een vijzel dan moet je de ui wel echt fijn snipperen.

Ingrediënten

700 gr prei, 1 rode paprika, 3 el zonnebloemolie, 400 gr verse makreel, 2-3 tenen knoflook, 2 kleine uien, 1 tl laos, 1 tl koenjit, 1 tl gemberpoeder, 1 tl ketoembar, 1tl djinten, 2 tl Gulah Djawa  of bruine suiker; palmsuiker kan ook, 4 tl ketjap manis, 2 tl tamarinde; uit een potje. Laat het weg als je je het niet hebt; Kievit verkoopt het niet…);, 2-4 tl sambal; kies voor trassi of badjak of brandal…

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Doe de ui en knoflook samen met de kruiden en de suiker in het mengbakje van de staafmixer of in je vijzel en maal of wrijf het tot een pasta. In de vijzel moet je beginnen met de knoflook stampen en dan in gedeeltes de ui er bij doen. Sambal voeg je spaarzaam toe, fat kan je altijd op het laatst nog extra toevoegen. Kook je voor kinderen, laat hem dan helemaal weg! Verhit de olie in de wok en bak eerst de verse makreel in gedeelten. Ze zijn in een paar minuten gaar. Schep ze uit de pan en zet even apart. Doe eventueel nieuwe olie in de wok en bak de boemboe al omscheppend tot het wat gaat plakken in je wok. Doe er dan de prei bij en bak al omscheppend. Voeg de ketjap toe en een beetje water wanneer het dreigt aan te bakken. Wanneer je de prei bijna gaar genoeg vindt, voeg je de reepjes paprika toe en bak je die een paar minuten mee. Voeg tot slot de makreel toe en schep voorzichtig door elkaar. Serveer met rijst.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK