Een soufflélaag op groente

Print Friendly, PDF & Email

Een laag voorgekookte (beetgare) spruitjes, schorseneren of bleekselderij in een ovenschaal, een simpele soufflélaag erboven op, een half uurtje in de oven en voilà, je hebt een kerstwaardige kerstschotel. Deze soufflé heeft een heel fijne smaak, doordat hij met amandelmeel is gemaakt in plaats van een klassieke bechamel. Dat is wel fijn, want meestal krijgt je maag tijdens de kerstdagen te veel gluten te verwerken, maar amandelmeel is lekker glutenvrij.

Ingrediënten

700 g groente, nootmuskaat of tijm, Voor de soufflé:,  4 eieren, 75 ml slagroom (of plantaardige room), 40 g amandelmeel, 125 g kaas, 1 el boter of kokosvet, p&z

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Bereid eerst de groente voor. Ik maakte een zak spruitjes schoon en kookte die beetgaar. Schorseneren of bleekselderij kunnen denk ik ook prima met een mooie soufflé laag. Bloemkool, broccoli, er zijn veel mogelijkheden! Verwarm de oven voor op 190°C. Rasp de kaas met een fijne rasp. (Hier kun je uitstekend restjes kaas voor opsparen!) Splits de eieren. Vang het eiwit op in een vetvrije kom en klop met een beetje zout zeer stijf, je moet er met een mes een gleufje in kunnen snijden. Vet een soufflévorm in met boter of kokosvet en doe de beetgare groente erin, meng ook daar een beetje boter door en rasp er wat nootmuskaat over bij spruitjes, schorseneren of bleekselderij doen het beter met een beetje tijm. De eidooiers loskloppen met de room, amandelmeel en p&z. Meng 4/5 van de geraspte kaas door dit dooiermengsel. Spatel dan voorzichtig het stijfgeslagen eiwit door dit mengsel. Schep het mengsel over de groeten en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de schotel ongeveer 25 minuten in de oven tot hij goudbruin kleurt en serveer meteen.