Gastblog Arianne: koolraap-frietjes (vegan en kidsproof)

Print Friendly, PDF & Email

koolraap-frietjes-Arianne

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Koolraap at mijn oma altijd”, hoorde ik laatst iemand zeggen. Groot gelijk die oma, is mijn idee, want koolraap is niet alleen op veel manier te verwerken in je gerecht, het zit ook vol met vitamine C en andere belangrijke voedingsstoffen. Uitstekende groente dus om regelmatig te eten tijdens gure dagen. Helaas kunnen niet alle kids deze gele knol waarderen; de smaak is een beetje bitter en soms zelfs een tikkeltje pittig. Maar geen nood: De Voedzaak maakte speciaal voor Kievit een ‘kidsproof’ variant: de koolraap-frietjes! En voor alle papa’s en mama’s wordt er ook een witlofsalade naast geserveerd.

Koolraap bevat veel vezels maar niet veel zetmeel en daardoor zullen de frietjes niet zo hard worden als aardappelfriet. Dat maakt ze gelukkig zeker niet minder lekker!!

Ingrediënten

Voor de frietjes
1 koolraap
3 eetlepels extra vierge olijfolie
2 eetlepels kerriekruiden
Snufje peper en (Keltisch) zeezout

Voor de salade
4-5 stronken witlof
4 medjouldadels
1 appel
Handje walnoten

½ eetlepel mosterd
1 eetlepel sojamelk
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1 theelepel agavesyroop
1 theelepel citroensap

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Benodigdheden
Diepe kom
Bakpapier
Spatel
Mes
Snijplank
Saladekom
Kommetje

Verwarm de oven alvast voor op de grilstand op 250 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.

Verwijder de schil van de koolraap, verdeel het in plakken van ongeveer 1 centimeter en snij er in de lengte frietjes van (van ook ongeveer 1 centimeter). Doe de frietjes in een kom en sprenkel de olijfolie er overheen. Strooi nu wat kruiden, peper en (Keltisch) zeezout overheen en mix alle ingrediënten goed door elkaar met behulp van een spatel. Verdeel de frietjes over de bakplaat en doe ze 30 – 40 minuten in de oven. Vergeet niet af en toe te husselen om verbranden te voorkomen.

Nu is het tijd voor de salade. Begin eerst met het maken van de dressing. Doe de mosterd, sojamelk, olijfolie, agavesiroop en citroensap in een kommetje en roer het met een kleine garde of vork tot een gladde dressing.

Vervolgens snij je de stronken witlof in smalle reepjes. Hou je niet van bitter, verwijder dan de harde kern, want die heeft een sterke bittere smaak. Verdeel de appels in blokjes, ontpit de medjouldadels en snij die in reepjes. Doe de appels en dadels bij de witlof en schenk de dressing er overheen. Verdeel deze goed door de salade met je slalepels en strooi de walnoten er overheen.

Nu alleen nog even wachten op de frietjes en serveren maar!

Enjoy!
Arianne – De Voedzaak

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK