Gestoofde meiraapjes

Print Friendly, PDF & Email

meiraapjes

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Vorig jaar hadden we een bult werk aan het oogsten van de meiraapjes, dit jaar hebben we een beter ras en hebben we ze anders geplant en dat lijkt te werken: prachtig mooie raapjes, we zijn er blij mee! Nu zijn raapjes niet echt een bekende groente in ons landje, hoewel ze vroeger wel gegeten werden.  Nu eten we wel vaak een variant, de raapsteeltjes, die kent bijna iedereen. Wat zijn het eigenlijk, raapsteeltjes? De naam verklapt het al, stelen van de raapjes! En omdat de consumenten smachtten naar vers groen na de donkere, koude winter, komen ze niet veel verder dan blaadjes. Maar laat je ze langer staan, dan worden het misschien wel raapjes. in Frankrijk kennen ze dat wel, maar weten ze daar nou wat lekker is?
Belachelijk dat niet wíj het culinaire centrum zijn van deze beschaving, met onze rookworsten en stroopwafels en ik vergeet bijna de boterbabbellaars. Maar enfin, als je denkt, ik sta open voor de Franse wijze van kijken naar seizoensproducten, dan heb je best kans dat het smullen wordt. Ze zijn de zachte variant van koolraap. Ze zijn derhalve ook heel gezond, want alle neven en nichten van de koolfamilie staan strak van de vitaliteit.

Ingrediënten

700 g meiraap, olijfolie, ½ bouillonblokje, crème fraîche of plantaardige room (optioneel), gehakte peterselie

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Boen de raapjes en snijd onder en bovenkant af, je kan ze ook helemaal schillen met een dunschiller. Halveer ze en snijd in plakjes of blokjes, wat je wilt. Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de raapjes al omscheppend, tot hier en daar wat kleurt.
Los het bouillonblokje op in 125 ml heet water en voeg dit bij de raapjes. Draai het vuur laag en stoof gaar met een deksel op de pan, af en toe roeren. Wanneer je ze zacht genoeg vindt (smaken verschillen, prik alvast na 5 min.) roer je er nog wat crème fraîche of room door en wat peper.
Bestrooi met wat gehakte peterselie en eventueel wat citroenrasp.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK