Gevulde tomaten

Terwijl in de tomaten stond op te binden, stond ik  ook na te denken over lekkere gerechten voor de zomer. Eén van de dingen waar ik dol op ben, is gevulde groente, vooral tomaten en paprika’s. Nu is dat heerlijk met gehakt, vooral lamsgehakt lust ik graag, maar natuurlijk is het ook leuk om een vegetarische variant te verzinnen. Nou, met een pakje tofu is dat natuurlijk helemaal niet zo moeilijk!  Het recept heb ik geschreven voor 4 tomaten, maar zelf maakte ik er meer en gebruikte een heel blok tofu. Misschien houd je dus wat vulling over. Gebruik het gerust om andere groente te vullen, zoals courgettes, of paprika. En het is ook lekker op een boterham!

Ingrediënten

4 tomaten, ½ pakje tofu, 1 kleine ui, 1 stengel bleekselderij  (of neem wat bosui of rucola kan ook!), wat verse kruiden (ik nam peterselie koriander en basilicum), ½ tl paprikapoeder, snufje cayennepeper, snuf nootmuskaat, p&z, 1 tl suiker, olijfolie

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze met een theelepeltje uit. Strooi een beetje zout aan de binnenkant en zet ze omgekeerd, zodat ze kunnen uitlekken. Bewaar het vruchtvlees van de tomaten.  Snipper de ui fijn en snijd de bleekselderijstengel in kleine stukjes en fruit deze even in een koekenpan in 1 el olie. Prak met een vork de tofu fijn, of gebruik je hakmolen. Meng de tofu met de gebakken ui en bleekselderij (of neem wat gehakte rucola of bosui, dit voeg je rauw toe), wat gehakte kruiden, paprika, cayennepeper, nootmuskaat en wat p&z tot een mooi mengsel. Proef even. Dep de tomaten voorzichtig droog met een stukje keukenpapier en vul ze, met behulp van een dessertlepel. Zet de kapjes erop en zet ze in een schaaltje. Kook het tomatenvruchtvlees 5 min. met een schepje suiker en pureer  het tot een sausje, of draai het door een roerzeef. Giet dit bij de tomaten en bak de tomaten een half uurtje in een voorverwarmde oven (180°C).