Gratin met pastinaak, mosterd en kaas

Print Friendly, PDF & Email

pastinaak uit de oven

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Lekker, pastinaak uit de oven!  Het meest simpel is natuurlijk de combinatie met aardappels uit de oven, met wat knoflook en rozemarijn of tijm. En een flinke klodder mayonaise op je bord. Een andere favoriete combinatie is gebakken pastinaak met tomaat en rul (lams)gehakt, in combinatie met gierst. Met genoeg vocht en een folie over de bovenkant kun je dat als ovenschotel in de oven maken, het recept houd je nog tegoed. Het zoete van de pastinaak is lekker met het zure van de tomaat. Deze week iets nieuws uit de oven: een schotel met kaas en room.  Verrassend lekker in combinatie met witte vis.

Ingrediënten

800 g pastinaak; 400 ml melk; 200 ml room; 150 ml groente bouillon (1/4 blokje oplossen in heet water); 4 tl grove mosterd; 8 el geraspte parmezaan of pecorino, nootmuskaat.

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de melk op met room, groentebouillon, mosterd en de helft van de kaas. Schil de pastinaken met een dunschiller, snijd boven- en onderkant bij en schaaf met een kaasschaaf zoveel plakjes af dat je de bodem van de ovenschaal die je gaat gebruiken er mee kan bedekken. Snijd de rest van de pastinaken in dunne ronde en halfronde plakjes. Doe de plakjes en de pan met melk en leg de repen er boven op. Bestrooi met wat peper, niet te weinig zout en wat nootmuskaat. Breng aan de kook en laat op laag vuur 6 min. sudderen. Vis de repen pastinaak er voorzichtig uit en zet ze even apart op en bordje. Stort de pastinaken en het vocht in een ovenschaal en bedek de bovenkant met de repen pastinaak. Rasp er nog wat nootmuskaat over en strooi de rest van de kaas erover. Bak in ± 45 min. gaar en goudkleurig in de oven.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK