How to Artisjok

Print Friendly, PDF & Email

Artisjokken staan hoog in ons lijstje van favoriete groenten. Artisjokken zijn niet ingewikkeld om te maken, en ook niet om te eten, als je eenmaal weet hoe. Het enige is dat je een beetje tijd moet nemen! Artisjokken zijn ook nog eens heel gezond, vol mineralen, vitamines en andere goede stofjes. Geen ervaring? Hier een gebruiksaanwijzing:

Artisjoksausjes

Kievit’s favoriet:
1 flinke tl pesto; 1 tl mosterd; 1 tl honing; 1 teen knoflook uit de pers goed door elkaar roeren, met een snuf zout en wat peper. Dan 2 el balsamico azijn, citroensap of andere lekkere azijn erdoor en dan zoveel olie erdoor kloppen tot er een mooie lobbige saus ontstaat. Lekker veel olie gebruiken, kies de beste olijfolie die u zich kunt veroorloven. Fijngehakte verse kruiden (bv. peterselie) smaken er ook goed door.

Warme citroensaus:
175 ml bouillon; ½ glas droge witte wijn; 4 eierdooiers; sap van 1 citroen; handvol verse dille. Verwarm de bouillon met de wijn. Klop de eidooiers wit en luchtig met het citroensap en voeg au-bain-marie geleidelijk de hete bouillon toe. Blijf kloppen tot de saus gebonden is. Breng op smaak en roer er de dille door.

Meest simpele saus
4 el mayonaise; 1 el citroensap; 2 el azijn. Roer door elkaar met eventueel nog mosterd en/of knoflook. Of bieslook!

Ingrediënten

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Was de artisjokken door ze even in water te laten staan. Draai de stengels af bij de bodem, zo trek je de vezeltjes eruit. Snijd ze eventueel bij, zodat ze kunnen staan. Verwijder lelijke bladeren, knip eventuele lelijke punten bij. Doe de artisjokken met water in de pan, liefst zó, dat ze onder staan. Doe er eventueel een schijfje citroen bij, zout is niet nodig. Kook ze in ca 30 min. gaar, als een blaadje makkelijk loslaat, zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en laat uitlekken. Maak een ruime hoeveelheid saus. Zet op elk bord een artisjok en een bakje saus. Van de artisjok eet je 2 delen: de bloemblaadjes en het hart. Je trekt de blaadjes van onderaf één voor één uit de bloem en doopt de onderkant in de saus. Je schraapt met je tanden het zachte gedeelte van de onderkant. Zo ga je door tot alle blaadjes op zijn. Nu kom je bij de bloemkern: het hooi. Schraap het met een mesje van de bodem en gooi het weg. Geniet van de bodem met ‘t laatste beetje saus.