Kedgeree met wortels

Print Friendly, PDF & Email

_kedgeree

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pas kookte ik iets uit mijn studenten-kookschrift, wat ik kedgeree noem, maar wat het officieel niet is, want daar gaat vette vis in en er horen ook gekookte eieren bij. Het is een Brits gerecht dat zijn oorsprong vindt in India, vandaar de combinatie van kerrie en rozijnen. In plaats van zilvervliesrijst kun je ook basmatirijst of risottorijst gebruiken. Om te verrijken kun je linzen meekoken (1 kopje gewassen bruine linzen) of een blik (uitgelekte) kikkererwten op het laatst mee warmen. Of toch die vis en eieren toevoegen. Het is een beetje risotto-achtig, dus wil je het iets romiger, roer er dan op het laatst nog een klont boter of wat crème fraîche door.

Ingrediënten

700 gr wortels
300 gr zilvervliesrijst
1 ui
2 tenen knoflook
2 tl kerrie (massala)
stukje gember (1-2 cm, naar smaak)
4 el zonnebloempitten
1 tl rozemarijn
scheut olie
p&z
verse peterselie
bosui
1 rode paprika (optioneel)
2 el rozijnen

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel en snipper de ui, pel de knoflook en hak fijn. Schil de gember en hak zo fijn als je kunt. Verwarm een royale scheut olie in een pan met dikke bodem en bak de ui glazig. Voeg gember en knoflook toe, de rijst, rozemarijn en het kerriepoeder. Bak tot alle korrels wat olie hebben en voeg dan zoveel water toe dat er 1 vingerkootje water bovenop de rijst staat (of 2x het volume aan rijst, als je net als ik de rijst altijd afmeet met een kopje). Als je ook linzen mee wilt koken, doe je die tegelijk met de rijst in de pan. Breng aan de kook en zet de wekker op 10 min.

Boen of schil nu de wortels en snijd in plakjes, voeg na 10 min. toe aan de rijst. Roer door en kijk of er nog meer water bij moet. Zet de wekker op 15 min., roer wel af en toe. Misschien heb je ook wel 20 min. kooktijd nodig, prik gewoon even af en toe!

Maak intussen de paprika schoon en snijd in blokjes en hak vast de peterselie en bosui fijn. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. 5 min. voor het eind van de kooktijd kun je de paprika en rozijnen toevoegen. Wanneer de rijst gaar is en de wortels zacht, maak je op smaak met p&z en roer je de peterselie en de zonnebloempitten erdoor.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK