Linzen en tomaat

Print Friendly, PDF & Email

Wat te doen met de broccoli of witlof deze week? Serveer met lekkere linzen!
Peulvruchten zijn zo’n prachtige eiwitbron en zo goed te combineren! Deze keer een simpel baksel van linzen. Die kook je supermakkelijk zelf, want je hoeft ze niet te weken. Wil je echt supersnel, dan trek je een potje of blikje open, maar die zijn vaak wel wat zachter. Zelf houd ik van wat meer vorm.  Wij aten de linzen met gestoomde broccoli en versierden ons bord met avocado en tortillachips.

Ook bij witlof zouden ze lekker zijn, zeker als je de witlof bakt. Bakken? Jazeker! Het houdt dan meer bite en ziet er mooi uit. Halveer de stronken, snijd de kern eruit en bak in een ruime koekenpan in wat olie met de snijkant naar beneden. Keer ze om als ze gaan kleuren, strooi er wat tijm of oregano over. Na een paar min. geef je ze een klein scheutje water en smoort ze met een deksel op de pan in ongeveer 20 min. gaar. Prik dan even of je ze zacht genoeg vindt. Lekker met de linzen en wat brokjes of flinters blauwe kaas!
Het linzenrecept is eenvoudig gekruid, met alleen wat oregano en peper en zout kom je al een heel eind. Wil je net als wij een kleine Mexicaanse twist, neem dan ook nog wat komijn en paprikapoeder.

Ingrediënten

200 g bruine linzen (of 1 blik); 1 blikje tomatenstukjes; 2 uien; 1 teen knoflook; oregano, p&z, ½ bouillonblokje. Eventueel beetje paprika en komijnpoeder.

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Als je zelf linzen kookt: controleer de linzen op steentjes, was ze en zet ze op met zoveel water dat er een vingerkootje water boven op de linzen is. Doe er geen zout bij, een laurierblad is wel een goed idee. Kook in ongeveer 20 min. gaar, controleer halverwege of er nog genoeg water is, ze moeten net niet droogkoken. Pel uien en knoflook en snijd de uien fijn. Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de uien glazig. Pers de knoflook er bij en doe dan de gekookte linzen erbij, met weinig vocht. Als je een blikje gebruikt, zou ik ze even laten uitlekken in een zeef. Bak ze heel even mee en voeg oregano toe en als je lekker vind ook wat paprikapoeder en komijnpoeder. Druk zorgvuldig het halve bouillonblokje stuk in het vocht en roer de tomaten erdoor. Warm nog even door, proef voor p&z en serveer bij de groenten. Als je wilt kan je er natuurlijk ook nog rijst, aardappels of een andere koolhydraatleverancier aan toevoegen. Of tortillachips als avondeten?