Marokkaanse zuurkoolstamppot

zuurkoolstamppot met dadels en Marokkaans gekruide balletjes

geschreven door Kievit op 8 februari 2019

De Hollandse zuurkool met een Marokkaanse twist, dat is het eigenlijk. Ik denk niet dat zuurkool nou echt zal doordringen in de Marokkaanse keuken, maar we kunnen best wat van die zuidelijke warmte toevoegen aan onze keuken toch?

In het recept dat mij inspireerde stond ras-al hanout genoemd, maar ik bleek dat niet in huis te hebben. In veel Arabische en Aziatische landen bestaan er prachtige kruidenmengsels, waarvan eigenlijk alleen kerrie goed is doorgedrongen in de westerse keuken. Ook dat is een mengsel die veel verschillende samenstellingen kan hebben. Ras al hanout betekent zoiets als ‘het beste van de markt’, en er kunnen verschillende ingrediënten in zitten. Ik bleek wel harissa in mijn kruidenlaatje te hebben, en hoewel dat een andere samenstelling heeft, leverde ook dat een heel smakelijk resultaat op.

In ieder geval is het leuk om eens te experimenteren met iets anders dan die gewone kerrie, hoe lekker die ook is.  Ik maakte de zuurkool met gehaktballetjes (biologisch gehakt, dat kan best) en kruidde die met een lepel harissa, heel lekker! Natuurlijk kun je ook van die lekkere vegetarische harissa-balletjes uit ons assortiment erbij serveren. Of mooi gestoofd schapenvlees, ook altijd lekker met Marokkaanse kruiden.

Nico’s wijntip

Giol Pinot Grigio 2018

Le Naturel 2018

Ingrediënten

  • 1 zakje zuurkool
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 el boter
  • ½ el harissa of ras el hanout
  • handvol dadels
  • 1 bakje vegetarische balletjes
  • olie om te bakken
  • ½ bouillonblokje
  • 1 el bloem
  • Ipv vegetarische balletjes kun je ook kleine gehaktballetjes maken die je kruidt met wat harissa-poeder of een kleine lepel ras el hanout
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 35 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Schil de aardappels en snijd ze in stukken en zet ze op met ruim water. Kook in 20 min. gaar. Zet de zuurkool op met een bodem water en kook 15 min. Snijd de dadels in stukjes en warm ze de laatste paar minuten mee met de zuurkool. Bak intussen de balletjes in de koekenpan. Als je gehaktballetjes maakt, maak je die nog voor je de aardappels opzet, want ze moeten wel even bakken. Ik gebruikte een beetje harissa om ze te kruiden: super lekker! Bestrooi de balletjes als ze klaar zijn met een lepeltje bloem, prak een half bouillonblokje fijn in de pan en giet er een flinke beker vocht van de aardappels bij, klaar is je jus! Stamp de aardappels fijn met wat kookvocht, een lepel boter en wat p&z. Doe de zuurkool erbij (giet eerst af) en een kleine lepel harissa of ras el hanout, wat je in huis hebt. Serveer met de balletjes en jus.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!