De Hollandse zuurkool met een Marokkaanse twist, dat is het eigenlijk. Ik denk niet dat zuurkool nou echt zal doordringen in de Marokkaanse keuken, maar we kunnen best wat van die zuidelijke warmte toevoegen aan onze keuken toch?
In het recept dat mij inspireerde stond ras-al hanout genoemd, maar ik bleek dat niet in huis te hebben. In veel Arabische en Aziatische landen bestaan er prachtige kruidenmengsels, waarvan eigenlijk alleen kerrie goed is doorgedrongen in de westerse keuken. Ook dat is een mengsel die veel verschillende samenstellingen kan hebben. Ras al hanout betekent zoiets als ‘het beste van de markt’, en er kunnen verschillende ingrediënten in zitten. Ik bleek wel harissa in mijn kruidenlaatje te hebben, en hoewel dat een andere samenstelling heeft, leverde ook dat een heel smakelijk resultaat op.
In ieder geval is het leuk om eens te experimenteren met iets anders dan die gewone kerrie, hoe lekker die ook is. Ik maakte de zuurkool met gehaktballetjes (biologisch gehakt, dat kan best) en kruidde die met een lepel harissa, heel lekker! Natuurlijk kun je ook van die lekkere vegetarische harissa-balletjes uit ons assortiment erbij serveren. Of mooi gestoofd schapenvlees, ook altijd lekker met Marokkaanse kruiden.