Prei, aardappels en kikkererwten uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

PREI, AARDAPPELS EN KIKKERERWTEN UIT DE OVEN

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept

In eerste instantie wilde ik een ovenschotel maken met aardappels die lang in een romige saus liggen te garen, een beetje als Dauphinoise. Maar de tijd ontbrak en zo kwam ik op een snellere variant die misschien wel beter was: krokante aardappels op een crèmige preilaag. Ik zorg ook altijd dat er ook eiwitten in het geheel zitten, deze keer werden dat kikkererwten, die ik onderin de oven ook een beetje knapperig roosterde. Voel je vrij om dit recept anders uit te voeren: alles in één schaal kan ook. Houd er alleen rekening mee dat rauwe aardappels in de oven een hoge temperatuur nodig hebben, of een heel lange baktijd. Voorkoken zou natuurlijk ook kunnen. Nou ja, ik wens je veel creatief plezier in de keuken!  Maak er vooral een frisse salade bij terwijl dit in de oven staat!

Ingrediënten

700 g prei, 1 kg aardappels, 2 tenen knoflook, 1 blik kikkererwten, 2 tl tijm, 2 tl gerookte paprika, p&z, snuf kurkuma, kokosvet, beetje olijfolie, pakje sojaroom, eventueel beetje kaas

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de prei in ringen en was grondig, laat daarna uitlekken. Schil de aardappels. Pel de knoflook. Laat kikkererwten in een vergiet uitlekken. Verwarm de oven voor op 250°C en schuif er een bakplaat in met een lepel kokosvet of olie geschikt om heet te bakken. Snijd de aardappels in kleine stukjes of plakjes en verdeel ze over de bakplaat. Strooi er 1 tl gerookte paprikapoeder en 1 tl tijm over, hussel om en schuif boven in de oven, zet de wekker op 15 min. Verwarm een scheutje olie in een een ruime pan op het vuur en bak hierin al omscheppend de prei aan. Pers de knoflook erbij, voeg 1 tl tijm toe en stoof een 5 tal minuten op laag vuur met een deksel op de pan. Giet daarna vocht af en roer er een pakje sojaroom door en maak op smaak met wat p&z. Schep het over in een ruime ovenschaal en verdeel er eventueel een beetje geraspte kaas over. Mozzarella of vegan kaas is ook een optie. Schep de kikkererwten in een ovenschaal of op een kleine bakplaat en hussel ze om met 1 el olie, 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl tijm, een snuf kurkuma en een snuf zout. De prei gaat in het midden van de oven, de kikkererwten daaronder. (Past het allemaal niet, misschien leg je de kikkererwten dan beter bij de aardappels op de plaat. Schep de aardappels na een kwartier nog eens om en bak tot ze een beetje knapperig worden. Geef ze wat zout als ze klaar zijn en schep ze bovenop de preischotel. Daaroverheen strooi je de enigszins krokante kikkererwten en klaar ben je.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept