Prei met dillesaus

Print Friendly, PDF & Email

prei met dillesaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gelukkig houden mijn kinderen inmiddels ook van prei, tijden was het in ons huishouden een lastige groente. De structuur van prei maakte dat het gewoon niet naar binnen wilde! Is dat bij jou het geval, dan zou ik zeggen: pureren die hap! Sowieso maakt een restje van deze prei een geweldig soepje.Het kookvocht en een beetje extra bouillon en klaar ben je!

Ingrediënten

700 g prei, 1 el olijfolie, 1 el boter, 125 ml droge witte wijn, ½ kippenbouillonblokje, p&z, Voor de saus:, 60 ml yoghurt, 60 ml zure room,1 el olijfolie, 1-1 ½ tl citroensap, 1 teentje knoflook,  2 el gehakte dille, p&z en sumac als je dat hebt

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de onderkant van de prei zó bij, dat ze nog net bij elkaar blijven. Snijd het donkerste groen van de bovenkant ook af, zodat de prei in de pan past. Het groen kan je bewaren voor een soepje of in de wokschotel, deze week. Halveer de preien in de lengte en spoel ze goed, laat beter nog even 10 min. in het water liggen en spoel ze dan nog een keer. Dep ze daarna droog met een schone doek. Smelt de boter en olie in een ruime pan en bak de preien met de snijkant naar beneden ongeveer 3 min. Keer ze dan voorzichtig om en laat ook de ander kant even kleuren. Voeg dan de wijn toe en roer eventuele aanbaksels los. Los het ½ bouillonblokje op in een beker heet water en voeg dit toe aan de prei. Stoof  met een deksel op de pan in ongeveer 20 min. gaar. Je moet met een mes de prei in kunnen prikken, maar laat ze niet papperig koken! Roer intussen een sausje van de yoghurt, zure room, citroensap, knoflook uit de pers, gehakte dille, olijfolie en p&z. Schep de prei voorzichtig uit de pan en leg op een schaal, het vocht kun je bewaren voor een soepje. Laat de prei een beetje afkoelen en serveer met een schep saus en als je hebt een beetje sumac erover gestrooid.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK