Preilasagne met ricotta en pijnboompitten

Print Friendly, PDF & Email

Een romige lasagne met prei, dat is weer eens wat anders! De eerste keer maakte ik te weinig saus, dat werd niet lekker. De saus is vrij dun, maar dat komt goed, want de lasagne neemt het vocht op!

Ingrediënten

750 g, 75 g boter, 3 tenen knoflook; fijngesneden, 50 g bloem, 700 ml volle melk (of neem een plantaardige melk!), 75 g Parmezaanse kaas; geraspt, 1 bakje ricotta* (250 g), 40 g pijnboompitten, 250 g (voorgekookte) lasagnebladen, handvol basilicumblaadjes.

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ºC. Maak de prei schoon (zie de tip), het groen kan echt ook gewoon gegeten worden. Snijd in stukjes. Smelt in een ruime koekenpan 25 g (1 el) boter. Voeg de prei toe en leg de deksel op de pan. Smoor de prei in 5 min. tot het een beetje zacht wordt. Schep regelmatig om. Smelt in een sauspan de rest van de boter en bak hierin de knoflook 1 min. zachtjes. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Schenk langzaam en al roerend met een garde de melk erbij. Breng aan de kook en klop tot een gladde, gebonden saus. Voeg ⅔ van de Parmezaanse kaas, de ricotta en p&z naar smaak toe. Schep een laag kaassaus in een ingevette ovenschaal. Bedek met lasagnebladen, weer een laagje saus en dan een laag prei en wat pijnboompitjes. Dan weer lasagnebladen, saus, prei etc. Eindig met een laag lasagnebladen en bedek die met een flinke laag saus. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en de laatste pitjes. Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de lasagne uit de oven met de basilicumblaadjes. * Ipv. Parmezaan kun je ook een stukje blauwe kaas nemen.