Quinoa risotto met pompoen

Print Friendly, PDF & Email

Een verwarmende risotto, dat is altijd fijn. Deze keer maakte ik hem met quinoa en pompoen en dat was verrassend lekker! Quinoa lijkt qua bereiding wel op een graan, maar dat is hij niet. Het hoort bij de ganzenvoetfamilie, waartoe ook onze spinazie en bietjes behoren, maar wel een heel verre neef uit Zuid-Amerika. Daar werd het al 7000 geleden verbouwd in het Andes gebied, wat verder niet meteen een heel geschikte landbouwgrond is. Sinds een aantal jaren is het hier ook bekend. Het was een tijdje zo hip dat er grote tekorten waren, inmiddels wordt er zelfs quinoa in Nederland geteeld, maar die teelt is nog niet heel succesvol.
Het is wél een heel goed spul om toe te voegen aan je menu, want het heeft zeer goede eiwitten en is glutenvrij. Een prima keus voor je dagje zonder vlees dus. Vergeet niet het even te wassen, want er zit een laagje op de zaadjes die er eerst even gespoeld moet worden, voor onze darmen het fijn vinden. Het handigst doe je dat in een fijne zeef, want het zijn echte priegelzaadjes.

Ingrediënten

1 pompoen (600 g schoongemaakt gewicht), 1 rode ui of 2 sjalotjes, 1 teen knoflook, scheut olijfolie, 350 g quinoa, 200 ml witte wijn (of extra bouillon), 800 ml groentebouillon, 1-2 el salie, 1 volle el roomkaas of lepel boter, 100 g Parmezaanse kaas

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Boen de pompoen schoon onder de kraan, snijd onder- en bovenkant af en snijd hem doormidden. Snijd in parten en verwijder de pitjes. Snijd de helft in kleine blokjes en hak het andere deel in grovere stukken.  Pel de ui en knoflook en snipper de ui fijn. De grove blokjes pompoen zet je met een bodem water op en kook je in 10-15 min. gaar, pas op dat ze niet aanbranden. In een pan met dikke bodem bak je in een scheut olijfolie de ui glazig. Voeg dan de kleine pompoenblokjes toe en bak even aan. Pers de knoflook erbij en de gewassen quinoa.  Blus de quinoa met de witte wijn en laat deze inkoken totdat het vocht bijna helemaal is opgenomen is. Voeg 600 ml van de groentebouillon toe laat met een deksel op de pan zachtjes garen. Check halverwege of er genoeg vocht in de pan zit. Rasp vast de Parmezaan. Na 15 min. is de quinoa gaar en de grove pompoen ook. Giet het vocht van de pompoen en stamp tot een puree. Meng de pompoenpuree met de quinoa, voeg salie en roomkaas (of boter) toe en roer tot een smeuïg geheel. Maak op smaak met peper en serveer met de rest van de geraspte kaas.