Rode kool uit de oven – met sinaasappel

Print Friendly, PDF & Email

Rode kool uit de oven - met sinaasappel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Rode kool met appeltjes, natuurlijk dat kennen we allemaal. En het is ook nog steeds lekker, maar soms wil je misschien iets anders…. Probeer dan eens deze rode kool met sinaasappel! Kies het liefst van die mooie, aromatische Moro’s die nu in het seizoen zijn, die zijn zo lekker.

Ingrediënten

1 kleine rode kool, 2 bloedsinaasappels, 1 tl honing, sap van ½ citroen, 3-4 el olijfolie, 1 teen knoflook, p&z, Voor de dressing: 1 el rode wijnazijn; 2 el olijfolie (notenolie is ook lekker); p&z, Optioneel: paar plakjes feta; walnoten; kiemen

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de onderkant van de kool af en pel lelijk blad er af. Snijd met een groot en scherp mes de kool in plakken, ongeveer een centimeter dik en leg die op een bakplaat. Maak een marinade van citroensap, olijfolie, uitgeperste knoflook en p&z. Kwast de plakken rode kool hiermee in, keer ze voorzichtig om en kwast ook de andere kant in. Laat 10 min. staan en verwarm intussen de oven voor op 200°C. Rooster de plakken kool 10 min. keer ze dan voorzichtig om en rooster ze nog 5 tot 10 min., afhankelijk van hoe gaar je het wilt en hoe dik je plakken zijn. Schil de sinaasappels boven een kommetje, zodat je lekkend sap daar in opvangt. Snijd zoveel schil weg dat je geen wit ziet. Snijd de sinaasappels in zo dun mogelijke plakken en verdeel ze over de rode kool. Besprenkel met een klein beetje honing en schuif nog 5 min. in de oven. Druk het sap uit de sinaasappelschillen en voeg er nog 1 el azijn aan toe. Meng met olie en p&z tot een dressing. Als je wilt kruimel je ook nog wat feta over de rode kool en laat dit heel even smelten. Schep voorzichtig op een bord en besprenkel met de dressing. Wij aten het met zilvervliesrijst en vlees, maar je zou er ook een maaltijdsalade van kunnen maken door de rode kool op een bedje postelein te leggen en er nog wat geroosterde walnoten en kiemen over te strooien. Lekker met brood.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK