Spruitjesquiche

Print Friendly, PDF & Email

Spruitjesquiche met rode ui

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Spruitjes zijn natuurlijk een echte kerst klassieker. Lekker geroosterd in de oven met een beetje tijm zou een goede optie zijn, maar je kunt er ook een heel mooie quiche mee maken, die een mooi voorgerecht zou kunnen zijn, of een feestelijk gerecht op een buffet. Wil je de taart nog rijker maken, denk dan aan blokjes kaas, rooktofu of spek, maar niet alledrie tegelijk natuurlijk!

Ingrediënten

150 g + een beetje bloem, 75 g + een beetje koude boter, 5 eieren, p&z, 1½ tl tijm, nootmuskaat, 500-700 g spruitjes, 5 (250 g) kleine uien (bijv. rode), 2 el olie, 1 tl suiker, 5 el droge sherry (als je dat in huis hebt, neem anders balsamico azijn), 1 bekertje crème fraiche

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd 75 g boter in stukjes en meng het met 150 g bloem, een ¾ tl zout en een ei met de deeghaken van de mixer tot een glad deeg. Zet het deeg minstens 30 min. koud weg. Maak de spruitjes schoon en was ze. Stoom ze gaar in 8-10 min., zorg dat ze een beetje bite houden en schrik ze met koud water om het kookproces te stoppen. Pel de uien, snijd ze in parten en fruit ze in de olie. Voeg de suiker en sherry toe en laat wat inkoken. Breng op smaak met p&z. Laat wat afkoelen. Klop 4 eieren met de crème fraîche door elkaar. Breng krachtig op smaak met p&z, tijm en nootmuskaat. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg hierop uit tot een ronde plaat (ca 28 cm Ø). Leg het deeg in een ingevette, met bloem bestoven taartvorm (26 cm Ø) en druk het aan de rand goed aan. Verdeel de spruitjes en uien erover. Giet het eiermengsel erover en bak de quiche 30-40 min. in een voorverwarmde oven op 175°C.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK