Taart met pompoen & bleekselderij en roquefort

Print Friendly, PDF & Email

Taart met pompoen en bleekselderij en roquefort

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

In Frankrijk vertoefden wij deze zomer in de Aveyron, bij de rivier de Tarn. Een prachtig landschap waar schapen op de heuvel grazen. De schapen worden gemolken en van de melk wordt veelal Roquefort kaas gemaakt. Ik vind het heerlijk, maar veel mensen vinden het te sterk. Sinds de vakantie had ik de wens om iets met deze kaas te doen en zie hier, hij blijkt prachtig te smaken bij pompoen! Ben je niet zo van de Roquefort, kies dan gerust een wat zachtere kaas, bijvoorbeeld komijnekaas of zelfs ricotta.

Ingrediënten

½ pompoen (500 g), 8 stengels bleekselderij, 100 g roquefort, 1 rode ui, 1 teen knoflook, 1 tl rozemarijn, peper, olie, pakje bladerdeeg

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C en leg het bladerdeeg vast uit om te ontdooien. Pelde ui en knoflook en snipper beide fijn. Halveer de pompoen, snijd één helft met een scherp mes in parten, snijd de pitjes er uit en schil de buitenkant er dun af (de schilletjes kun je bewaren voor je pompoensoep!) Snijd daarna in blokjes. Trek 8 stengels van de bleekselderij, maak ze schoon en snijd in dunne boogjes. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook aan, voeg pompoen en bleekselderij toe en bestrooi met wat rozemarijn en peper. Geen zout, want de kaas is zout! Bak al omscheppen tot je de pompoen een beetje in kunt prikken, zo’n 8-10 min. Leg een velletje bakpapier in een springvorm en vet de randen in. Bekleed met bladerdeeg, druk de randjes goed over elkaar. Prik de bodem een paar keer in met een vork. Snijd de roquefort (je kan natuurlijk ook een andere kaas kiezen) en meng die door het groentemengsel. Stort dit mengsel in de taartvorm, strijk het glad en bestrooi eventueel nog met wat sesamzaadjes of andere pitjes. Bak 30 min. in de oven en serveer met een frisse salade.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK