Tuinbonen recepten

Print Friendly, PDF & Email

tuinbonen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Het is weer zover, onze zomerse tuinbonenpluk is weer begonnen! In Leimuiden hebben we dit jaar kleine, compacte planten die elk een mooie tros bonen hebben hangen. Een geheel ander beeld dan vorig jaar: toen wachtte ons een ondoordringbaar woud van omgewaaide planten die veel te veel blad hadden. Een nachtmerrie van elke plukker, die daarna dan ook onrustig in bed lagen (enkelen overwogen zelfs omscholing). Hoe anders is het dit jaar! Mooie, overzichtelijke rijen. Zelfs zonder schaamte de middelste dochter (11) meegenomen, die op vrijwillige basis driftig mee plukte. En ik als vader hield daar niet eens een schuldgevoel aan over, want het was prettig werken en het weer was niet slecht.

Bij tuinbonen spelen andere kwesties met het dierenrijk dan bij de bietjes. Weinig hazen zijn geïnteresseerd in een maaltje tuinbonen. Neen, het tuig dat deze edele leden van de familie der vlinderbloemigen bedreigt is van een luizige soort, de bladluis. Wees niet bevreesd, dit is een gans andere soort dan degene die werk verschaft aan vele luizenmoeders (-vaders?). En hoewel het droge weer de luizen wel aanspreekt, is de plaagdruk zeer aanvaardbaar. Misschien juist omdat de planten niet zo weelderig gegroeid zijn. Op de planten zelf zien wij ook de insecten zich aandienen die de luizen weer in toom houden, zoals de lieveheersbeestjes (die op luisniveau gruwelijke verslinders blijken) en de larven van zweefvliegen, die ook tientallen luizen per dag verorberen. Dus anders dan bij de hazen, lijken de natuurlijke vijanden aardig mee te helpen. Met de wijsheid die we hiermee opgedaan hebben, zijn we bezig met de vergunningaanvraag voor het uitzetten van de Lynx in de regio Leimuiden. Deze week plukken we al met al een kilo of 800 en volgende week ook nog een mooie lawine.

Pasta met tuinbonen, dille en zalm
Ingrediënten: 1 zak tuinbonen; 350 pasta (bv tagliatelle); rasp van 1 citroen; 4 el room; 1 bosje dille, fijngesneden; p&z; 200 g gerookte zalm, in reepjes. Kies MSC!

Bereiding: Dop de tuinbonen vlak voor je ze gaat koken. Zet vast water op voor de pasta. Kook de tuinbonen in een bodem water zonder zout, prik regelmatig. Kook ze vooral niet te lang, 6- 8
min. is vaak genoeg. Kook intussen ook de pasta. Snijd de zalm in reepjes, rasp de schil van de citroen en snijd de dille fijn. Giet de pasta af en bewaar 4 el van het kookvocht. Doe de pasta terug in de pan, meng met de afgegoten tuinbonen, het bewaarde kookwater, citroenrasp, room, dille en stukjes zalm.

Bestrooi op het bord met wat peper en geef er eventueel een partje citroen bij.

Ingrediënten

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Tuinbonen staan bij menigeen bekend als een beetje bitter en bewerkelijk en dat is reuze jammer want ze zijn zo overheerlijk! En voor dat doppen: vraag gerust je kinderen (of die van de buren) om je te helpen, het is een mooi werkje om gewoon, zittend met een kopje thee op je gemak te doen. Sommigen doppen dubbel, ik zeg: niet doen. Te veel werk, te weinig tuinboon, vitamine-verlies en echt niet nodig! Het komt aan op niet te lang koken, dat is de kunst. En zonder zout. Dan blijven ze echt het lekkerst. Met een beetje bonenkruid in de pan, dat kan. Of anders wat oregano. En daarna, afgegoten, met wat olijfolie en verse peterselie? Niet te versmaden! Of met kaas: geschaafde Pecorino, zachte feta of verse, zachte geitenkaas! Of spekjes, natuurlijk. Maar dan wel graag van blije biovarkens.

Tuinbonen met schil
Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten. Snijd de puntjes er af en trek meteen eventuele draadjes eruit en was de bonen. Snijd ze in schuine stukjes.

Ingrediënten: tuinbonen; uitje of sjalot; olie; knoflook; schijfjes citroen

Bereiding: Fruit een ui of sjalot in wat olie en pers een teentje knoflook erbij. Dan de bonen erbij en blus af met een kopje water. Voeg twee plakjes citroen (of wat citroensap) toe en laat 15-20 min.
sudderen tot de bonen zacht genoeg zijn. Maak op smaak met peper en zout en strooi er flink wat verse dille over.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK