Vegan quiche met andijvie

Thuis worden er momenteel flink gesprekken gevoerd over wel of geen vlees eten. En soja, kan dat eigenlijk wel, nu er zoveel regenwoud in brand staat? Ik vond dat het tijd werd voor een vegan quiche, een nieuw experiment in mijn voortdurende andijvie offensief, want iedereen zou van andijvie moeten houden! Oké, een quiche met kant en klaar bladerdeeg en eieren gaat een stuk sneller dan deze vegan versie, maar deze is dus helemaal dier- en Amazone vriendelijk en bovendien ook nog glutenvrij! Wil je ook nog zonder noten eten, dan kun je  het amandelmeel vervangen door gemalen zonnebloempitten. Ik liet hem een beetje te lang in de oven staan, maar ik zou zeggen, kijk op tijd!

Ingrediënten

1 kleine krop andijvie (400-500 g schoongemaakt gewicht) eventueel te vervangen door snijbiet of spinazie, 1 kleine ui, 1  teen knoflook, olie, p&z, Voor het quichedeeg:, 60 g amandelmeel, 80 g rijstmeel, 60 g tapiocameel of arrowroot, (Als je je glutenvrijebakmix hebt staan kun je dit ook gebruiken ipv. rijstmeel en tapioca), 1 el lijnzaad of chiazaad, 4 el kokosolie, Voor de vulling:, 120 g kikkererwtenmeel, 240 ml havermelk, 480 ml groentebouillon (1 blokje), 1 ruime el gistvlokken, ½ tl kurkumapoeder, ½ tl (gerookte) paprikapoeder, royale snuf zwarte peper, ½ tl zout, 2 tenen knoflook, 5-6 zongedroogde tomaten, eventueel handje cherrytomaatjes of 1 grote tomaat

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maal het lijnzaad of chiazaad fijn in een keukenmachine (ik gebruik een oude koffiemolen, heb je zoiets niet, doe het dan zonder malen). De het zaad in een kommetje met 3 el water en laat 5 min. staan. Weeg intussen alle meel af en doe dit in een kom, samen met het zout, kokosolie en het gewelde zaad. Kneed tot een samenhangende klont, misschien moet er een drupje koud water bij. Laat het deeg afgedekt 30 min. rusten in de koelkast terwijl je de rest van de taart voorbereid.
Spoel de andijvie af, snijd in reepjes en was nog een keer grondig. Slinger droog of laat goed uitlekken. Pel de ui en knoflook, ook vast de tenen voor de vulling die je zo dadelijk gaat maken. Zet ook vast de gedroogde tomaatjes in wat warm water te weken en verwarm de oven voor op 220°C. Snipper de ui en 1 teen knoflook fijn en fruit ze glazig in een scheut olie, in de wok of een ruime pan. Voeg daarna de andijvie in gedeelten toe en bak al omscheppend en laat het vocht zo veel mogelijk verdampen. Draai het vuur uit en laat een beetje afkoelen als de andijvie geslonken is.
Nu de vulling. Los een bouillonblokjes op in 480 ml water en breng dit aan de kook. Intussen meng je het kikkererwtenmeel  met kurkuma, paprikapoeder, knoflook uit de pers, gistvlokken en havermelk (of andere plantaardige melk). Als je van pittig houdt, kan er ook nog wat chilipoeder door. Roer het kikkererwten mengsel door de kokende bouillon en breng op een lage vlam aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken, het wordt behoorlijk dik. Giet de tomaatjes af en snijd ze in stukjes, roer ze door de vulling.
Vet een  quichevorm of springvorm in en druk het deeg uit in de vorm, maak een opstaande rand. Knijp het vocht uit de andijvie en verdeel de groente over de bodem. Giet de kikkererwtenvulling erop en versier de taart eventueel met gehalveerde kerstomaatjes of plakjes tomaat. Bak een half uur in de oven en laat dan een beetje afkoelen. Je kan hem koud eten, maar ook warm.