Wat te eten? Groente en linzen!

Print Friendly, PDF & Email

linzensalade

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Venkelloofpesto

pesto van venkelloof
Print Friendly, PDF & Email

Ja hoor, dat loof is ook eetbaar!

Bekijk het recept

Toscaanse tuinbonen

Toscaanse tuinbonen
Print Friendly, PDF & Email

Heel lekker met tomaat en kruiden!

Bekijk het recept

Prei, paksoi, bietjes, wortel, courgette, koolrabi of bloemkool, wat het ook wordt; al deze groenten smaken heerlijk wanneer je ze simpel bereidt en serveert met een zomerse linzensalade! Onderaan dit blog vind je allemaal groentesuggesties en bereidingstips voor bij deze salade.

Linzen zijn een fantastische eiwitbron, ideaal voor iedereen die graag wat minder vlees wil eten. Deze linzensalade is een echte vegetarische topper die je deze zomer eens uit moet proberen. Koud en (lauw-)warm lekker, geschikt voor picknicks en barbecue’s, want je kan het van te voren al maken.

Je kunt linzen uit een potje of blikje gebruiken, maar deze zijn vaak net iets te zacht voor een mooie salade. En het is nauwelijks moeite om ze zelf te koken. Je hoeft ze niet te weken zoals andere peulvruchten. Doe geen zout in het kookwater. Ik gebruik graag de kleine berg -of Puy-linzen, maar groene, bruine, zwarte zijn ook prima. Rode linzen zijn niet geschikt, omdat ze gepeld zijn en uit elkaar vallen. Kook de linzen vooral niet te gaar.

Bereiding linzensalade:
Pel de uien en knoflook. Controleer de linzen op steentjes (altijd doen!) en was ze. Zet ze op met zoveel water dat ze ruim onderstaan en doe er één teen knoflook bij, de gewone ui in zijn geheel en een snuf komijn. Kook tot je ze zacht genoeg vindt, controleer af en toe of er nog genoeg water is. Kleine linzen zijn na ongeveer 20 min. zacht genoeg.

Intussen snijd je het rode uitje heel fijn en mengt het in een kom met citroensap en een ruime snuf zout. Voeg ook de andere teen knoflook uit de pers toe, als je van knoflook houdt. Was vast de groene kruiden. Intussen kun je ook de groente die je er bij wilt eten bereiden, onderaan dit blog vind je mijn suggesties.

Als de linzen gaar zijn, giet je ze af en mengt ze, nog warm, met het ui-citroenmengsel. Giet er olijfolie bij, hak de kruiden en roer die er door. Maal er wat peper over en als je wilt ook nog wat komijnpoeder. Proef. Meng met de groente, of eet het naast elkaar, wat je wilt.

Linzensalade met prei:
Stoof de prei met wat citroensap of balsamicoazijn en wat suiker. Hou je van kruidig, probeer dan eens een beetje harissa of Ras el Hanout.

Linzensalade met paksoi:
Heel fijn gesneden kan paksoi ook rauw, heerlijk in combinatie met tomaat en iets zachts als avocado of zachte geitenkaas. Gestoofd lekker met een scheutje tamari. Bak de witte delen wat langer dan het groene blad.

Linzensalade met courgette:
Gril ze, stoof ze in plakjes in een grote koekenpan of in de oven. Lekker met komijn en peterselie.

Linzensalade met bosbiet:
kook de bietjes van te voren, stoof het blad als spinazie. Een snelle manier van bietjes bereiden is door ze in blokjes te snijden, te bakken samen met een uitje en dan met een beetje vocht te smoren tot ze zacht zijn.

Linzensalade met wortel:
Superlekker uit de oven, gewoon gekookt of rauw geraspt. Sesamzaad is er lekker bij, tijm ook.

Linzensalade met bloemkool:
Rauw in roosjes, uit de oven of gestoofd. Lekker met een beetje oregano, tijm en sesamzaad erover.

Linzensalade met koolrabi:
Rauw in reepjes, of gestoofd, allebei heerlijk met groene kruiden en wat citroenrasp.

Ingrediënten

200-250 g linzen;
1 kleine ui ;
1 kleine sjalot of rode ui;
1-2 tenen knoflook;
snuf komijn;
2 -3 el citroensap;
3 el olijfolie;
peper & zout
Groene kruiden naar keuze, bv. peterselie en munt, of basilicum, of koriander of misschien wel alle vier!

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Venkelloofpesto

pesto van venkelloof
Print Friendly, PDF & Email

Ja hoor, dat loof is ook eetbaar!

Bekijk het recept

Toscaanse tuinbonen

Toscaanse tuinbonen
Print Friendly, PDF & Email

Heel lekker met tomaat en kruiden!

Bekijk het recept