Wintersla met citrus- voor witlof, andijvie of Chinese kool

Op herhaling, deze heerlijke winterse salade. En of je ‘m nou maakt met witlof, andijvie of Chinese kool: het is allemaal lekker. ook met dungesneden venkel of winterpostelein smaakt deze combinatie goed. De andijvie komt in deze tijd van het jaar meestal uit Spanje en dan smaakt hij lekker zacht. Perfect voor een lekkere salade. Mocht je ‘m toch te bitter vinden: was hem dan ná het snijden nog een keer. Je verliest dan wel wat vitamines, maar ook wat van de bittere smaak. Een goede sla centrifuge is dan wel fijn, anders wordt je salade zo waterig! Voor wat meer pit voeg je wat ringetjes rode ui toe, voor meer vulling is zachte fetakaas een optie.

Ingrediënten

  • 500-700 g witlof of Chinese kool, venkel of 150 g winterpostelein
  • 1  bloedsinaasappel
  • 1 mandarijn
  • 2 el olijven (zwart of groen)
  • 1 el rode wijnazijn
  • opgevangen sap van de sinaasappel
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl korianderzaad of gemalen koriander
  • p&z

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil met een scherp mesje de sinaasappel, zodat het wit weg is. Snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit en vang het sap op in een kommetje. Gewoon pellen en in stukjes snijden kan natuurlijk ook. Pel de mandarijn en halveer de partjes. Stamp de korianderzaadjes fijn in een vijzel. Maak een dressing van het opgevangen sap, azijn, p&z en 3 el goede olijfolie. Halveer de olijven. Maak de groente schoon en snijd in reepjes. Hussel de groente om met de dressing, korianderzaad, citrusfruit en de olijven en serveer.