zoete koolraapstamppot met kokos en kerrie

Print Friendly, PDF & Email

“Koolraap is niet te nassen.” Zo daagde Peter Kievit en De Voedzaak uit om een lekker en eenvoudig recept te maken met deze omstreden gele knol. Maar net als boerenkool, pastinaak en pompoen is ook de koolraap ‘hip and happening’ en niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. En lang leve de multiculturele samenleving, want deze Oer-Hollandse stamppot krijgt vandaag een moderne, tropische twist. In de kookvideo hieronder zie je hoe we de uitdaging aangaan met zoete koolraapstamppot met kokos en kerrie!

Beeld: Jeffrey Schreuder, Sociaal.tv

Het recept is hieronder uitgewerkt en kun je maken met gewone of zoete aardappels. Het maakt in principe niet uit of je gewone of zoete aardappels gebruikt, maar ervaring leert dat die laatste variant wel een extra zoete twist geeft en daardoor meer wordt gewaardeerd door de kleine smulpaapjes.

Geen fan van stamppot? Wat dacht je van:
Koolraap-frietjes (vegan en kidsproof) of
Koolraapspaghetti bolognese

Ingrediënten

1 koolraap
900 gr bataat (zoete aardappel)
1 ui
½ rode paprika
1 teentje knoflook
150 ml kokosmelk
1 el kerrie
handje cashewnoten
p&z
rijst- of kokosolie

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Benodigdheden
Grote pan
Wok
Koekenpan
Mes
Snijplank
Stamper

Schil de aardappels en de koolrapen en snij ze in grove blokken. Dat hoeft allemaal niet zo precies, want je stampt het straks toch allemaal lekker fijn. Doe de blokken in de pan samen met een snuf zout en vul deze met water, totdat de aardappels en koolraap net onder water staan. Zet de pan op hoog vuur en draai het vuur zachter als het water kookt (voor ongeveer twintig minuutjes).

In de tussentijd kun je de uien, knoflook en paprika fruiten. Snij de uien in halve ringen, de paprika in blokjes en snipper de knoflook. Verhit een scheut olie in de wok en fruit daarin de uien op middelhoog vuur totdat ze mooi goudbruin zijn. Voeg vervolgens de uien, paprika en wat zwarte peper er aan toe en roerbak dit nog vijf minuutjes mee.

Zodra je met een vork gemakkelijk kunt prikken in de koolraap en aardappels, zijn ze klaar om afgegoten te worden. Stamp beiden tot een (grove) puree en schenk daarbij de kokosmelk, zodat het een smeuïge stamppot wordt. Schep de uien, knoflook en paprika uit de wok en roer deze, samen met de kerriekruiden goed door de stamppot. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

Tot slot: rooster de cashewnoten zonder olie in de koekenpan totdat ze mooi bruin zijn aan alle kanten. Blijf er goed bij, want voordat je het weet zijn ze verbrand.

Als je de stamppot hebt verdeeld over de borden strooi je de cashewnoten er overheen en kun je alleen nog maar aanvallen!

Eet smakelijk.

Hou je van pittig, dan kun je er voor kiezen om er ook nog wat sambal of cayennepeper aan toe te voegen.