Zomerse quiche met prei en feta

Een midzomeravond feestje met dierbare vriendinnen, daar past een mooi taartje bij. En een taartje kan je makkelijk meenemen! Laat nu de tuin vol staan met die mooie fijne bospreitjes, daar wil ik wel wat mee. Veel mensen gooien trouwens vaak al het groen van de prei weg, maar deze zomerse bosprei bewijst dat je dat dus prima helemaal op kunt eten!
Het thema deze week was op de één of andere manier de verse kruiden en die frisse combi van knoflook en citroen en toen kwam ik uit op deze frisse, feestelijke quiche! Mocht je nou een bloempje dille in je kruidenbosje zitten: als ie niet al te groot is hak je hem gewoon mee, dat gaat prima.

 

Ingrediënten

1 bosje bosprei (400-500 g), 1 pakje bladerdeeg, 3 eieren, 250 ml dikke yoghurt, 100 g feta, 2 teentjes knoflook, 2 el havermout, 2 el verse peterselie, 2 el verse dille, 1 el kappertjes, 1 tl citroenrasp, p&z, boter om in te vetten, scheutje olie om te bakken

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C en vet een quichevorm in. Eventueel doe je eerst een velletje bakpapier op de bodem. Leg de plakjes deeg uit om te ontdooien. Snijd de prei in ringetjes en was ze grondig. Laat heel goed uitlekken of zwier droog in een slacentrifuge. Pel ook vast de knoflook. Verhit een klein scheutje olie in een grote koekenpan en fruit hierin de prei 5 min., laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. Pers de laatste minuut de knoflook erbij en bak even mee, draai dan het vuur uit. Klop in een grote kom de eieren samen met de yoghurt door elkaar. Breng op smaak met p&z, 2 el gehakte dille en 1 el gehakte peterselie. Schep er ook 1 el uitgelekte kappertjes door en een beetje citroenrasp. Bekleed de vorm met het deeg en maak een mooie rand. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi er de havermout over. Verdeel de prei over de bodem en schenk het ei-mengsel erover. Strijk glad en verdeel de verkruimelde feta erover. Bak de quiche 30 tot 40 min. in het midden van de oven. Laat de quiche even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en strooi er de rest van de peterselie over. Hij smaakt koud ook erg lekker!