Couscousschotel met prei

Print Friendly, PDF & Email

Couscousschotel met prei

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept

Met prei kan je heerlijk mixen. In soep of een wokschotel, een preitje brengt meer smaak. Ik vond prei lange tijd een lastige groente, ik kende het van huis uit alleen gestoofd met een beetje zurig-glibbersausje, niet helemaal mijn favoriet en zeker niet van mijn kinderen, die alles wat maar een beetje glibberig is, niet willen eten. Gelukkig lusten we inmiddels wel allemaal prei thuis en dat komt eigenlijk doordat we net zo lang hebben gezocht, tot we iets vonden wat wel gegeten werd: pasta met prei. Door de jaren heen is mijn prei-repertoire enorm uitgebreid. Favoriet zijn gebakken prei  en hartige taarten met prei. Maar deze couscousschotel is beslist een goede derde!  Een lekker snelle, doordeweekse maaltijd!
Nog iets over prei schoonmaken: Nog steeds lees ik in veel recepten: ‘snijd de prei in stukjes en was ze’. Dat is nou echt zonde van de smaak en vitamines! Tenzij je erg gehecht bent aan de ronde ringetjes, is de volgende methode wel zo praktisch en behoud het goede: Snijd eerst lelijke uiteinden van de prei af (maar niet alle groen, dat kun je  gewoon eten!) en haal eventueel lelijk blad weg. Steek dan een scherp mes dwars door de prei, in het wit, net boven onderkant. Haal het mes behoedzaam naar boven, zodat je de prei in twee helften snijdt, die onder nog net aan elkaar vastzitten. Was nu de preibladen schoon, in een bak water of onder de stromende kraan. Zwiep het overtollige water eruit en snijd de prei in de gewenste grootte, de onderkant snijd je als laatste af en gooi je weg.

Ingrediënten

700 g prei, 1 paprika, 1 zakje shiitake, 1 cm gember, 4 el olie,  200 g couscous, 4 eieren, scheutje melk, 2 tl sesamzaad, 3 el sojasaus, 1-2 tl kerrie, 1 el (witte) azijn, 1 tl  honing, p&z

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de prei en snijd in dunne ringen. Veeg de shiitakes schoon en snijd in plakjes. Ook de paprika maak je vast schoon en snijd je in blokjes. Laat de couscous wellen met water, kijk op de verpakking voor de aanwijzingen. Breek de eieren boven een kom en kluts ze los met een scheut melk. Doe er een beetje p&z bij en 2 tl sesamzaad. Verwarm olie in een grote koekenpan en bak een grote omelet. Houdt het vuur laag en keer de omelet als de bovenkant is gestold. Verwarm een lepel olie in een ruime pan of wok en bak de shiitakes tot ze geslonken zijn. Voeg een lepel sojasaus toe, roer nog even om en schep uit de wok, houdt even apart. Doe dan opnieuw 2 el olie in de wok en bak de prei met kerrie in olijfolie in 10 min. gaar. Meng de azijn, sojasaus, honing en een snufje zout door de prei. Voeg de laatste minuten de paprika toe en de shiitakes warm je ook nog even mee. Snijd de omelet in reepjes en meng er ook door. Roer de couscous los met een vork en meng met de groente en serveer.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept