Hartige gevulde stoofpeertjes

Print Friendly, PDF & Email

Een foto van een gevulde stoofpeertjesrecept

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

GASTBLOG DOOR ANNEMIEKE

Pompoensoep, spinnenwebben van kastanjes, gluhwein en een sjaaltje. We verlieten de zomer met een knal en zitten drie weken na de zinderende hitte ineens met warme choco in de klauwen. Ik vond het een spectaculaire overgang. Van een Bellini in de tuin naar hutspot met 3 oktober (Leidens ontzet). Nadat ik eerst weer die sukkel was die voor een hele klas hutspot stond te maken (9 kilo! alles op!), ontvluchtte ik vervolgens de feestende stad om op het Drentse platteland wakker te liggen van een naburig dorpsfeest met zo’n Rene Froger-achtige zanger en te veel bas uit de speakers.
Bij thuiskomst ontdekte ik wel dat de satsuma’s weer in de winkel lagen. En stoofpeertjes! Mijn groente- en fruitleverancier Kievit wist er eventjes geen raad mee en belde voor wat tips. Ik heb er twee! Vandaag een recept voor gevulde stoofpeertjes en morgen nog eentje voor een dessert met stoofpeertjes, sinaasappelsaus, hangop en speculaas.

Je kunt deze peertjes met vele soorten kaas maken. Gorgonzola, dolce of piccante, pecorino gemengd met crème fraîche, camembert, enzovoorts. Ik had zachte geitenkaas en brie.

Ingrediënten

10 stoofpeertjes, 50 g blanke amandelen en pecannoten, 75 g zachte geitenkaas (chèvre), 1 el crème fraîche, 75 g rijpe brie, zwarte peper uit de molen

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snij het steeltje van de stoofpeertjes en schil ze. Kook ze beetgaar en laat afkoelen. Gebruik een appelboor om het klokhuis eruit te krijgen en snij de peertjes in de lengte doormidden. Heb je geen appelboor? Snij dan de peren eerst doormidden en haal met een mesje de kernen eruit.
Verwarm nu de oven voor op 200°C.
Rooster de noten als je ze niet al geroosterd hebt gekocht. Laat afkoelen en hak met een groot mes of in de keukenmachine tot kruim.
Leg de gehalveerde peertjes met de bolle kant naar onder in een ovenschaal waar ze allemaal precies in kunnen zonder al te veel te schuiven.
Meng de chèvre met de crème fraîche en breng op smaak met peper. Snij de brie in plakjes.
Beleg de helft van de peertjes met brie en schep op de andere helft het geitenkaasmengsel. Strooi er de nootjes over en zet een kwartiertje in de oven.
Lekker met een pompoensoepje erbij en een stukje brood.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK