Koolrabicrème soep met pittige garnalen

Print Friendly, PDF & Email

Koolrabi’s zijn geen echte knollen, maar verdikte stengels. Ze groeien namelijk boven de grond en dat doen ze momenteel heel enthousiast, op de tuin!  Koolrabi is een heerlijk om rauw weg te knagen, met een frisse dressing of juist romige dip, wat je wilt. In dunne plakjes op een boterham met kaas maakt het een frisse lunch. Wil je toch liever wat warms, roerbak of stoom hem dan, niet te lang. je moet koolrabi’s wel even schillen, vooral de wat houtige onderkant, daar zitten soms wat harde stukjes in, dus doe het met zorg. Ik gebruik een scherp mes voor de onderkant en een dunschiller voor de rest. De bovenkant hoef je eigenlijk niet te schillen. De smaak is een echte koolsmaak, een beetje bloemkoolachtig. Vorige week belandden ze in de pasta, deze week maakte ik een heerlijk romig soepje en ik deed daar ook het blad in. Als je niet van garnalen houdt, ook zonder smaakt hij uitstekend hoor!

Ingrediënten

2 koolrabi’s (700 g), 1 flinke aardappel (100 g), 2 kleine uien,  bakje (125 g) grote garnalen, 1-2 tl tabasco, ½ el paprikapoeder, 2  el olijfolie, 1 el boter, 100 ml droge witte wijn, 1 groentebouillonblokje, 100 ml slagroom, p&z

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak een marinade van de tabasco, paprikapoeder en olijfolie en marineer hier de garnalen minimaal 30 min. in. Schil de koolrabi en houd daarbij de binnenste jonge blaadjes apart om te garneren, het andere blad kan, fijngehakt, mee in de soep, de stelen zijn meestal te taai. Schil de aardappel ook en snijd alles in blokjes. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een grote pan. Fruit er de ui, aardappel en koolrabi in. Druk het bouillonblokje stuk op de bodem van de pan en blus met de wijn en ½ l water. Breng aan de kook en laat afgedekt 15 min. koken op laag vuur. Voeg de slagroom toe en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met p&z. Verhit een pan zonder olie en bak hierin op middelhoog vuur de garnalen 2-3 min. Draai ze geregeld om en strooi er wat zout op. Dien de soep op en verdeel de garnalen en de koolrabiblaadjes erover.