Kruidige boerenkool met paddenstoelen en rijst

Kruidige boerenkool met paddenstoelen en rijst

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

Tuurlijk, stamppot boerenkool is heerlijk, maar wist je dat deze fantastische groente zich ook heel goed leent voor gerechten met pasta, in een soep, een plaattaart of een wokgerecht? De mogelijkheden zijn enorm! En dat is fijn, want deze groene blaadjes zitten bomvol goede stofjes die we in dit snotterige seizoen uitstekend kunnen gebruiken, sterker nog, die Moet je gewoon eten! Dit wokgerecht met boerenkool is is, met een beetje voorbereiding, best snel klaar. Kook de rijst al van te voren, want afgekoelde rijst wokt veel beter. Wij aten er gebakken kippenvlees (uiteraard biologisch!) bij, maar een roerei, een stukje vis of een blikje kikkererwten zouden ook prima opties zijn.

Ingrediënten

  • 500 g boerenkool
  • 350 g bruine basmatirijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 portie paddenstoelen
  • 4 el olie
  • snufje zout
  • 4 el sojasaus
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 50 g kokossnippers (niet het fijn geraspte spul)
  • 1 limoen
  • eventueel: verse koriander
  •  sambal oelek

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Veeg de paddenstoelen schoon en scheur of snijd ze in reepjes. Pel en snipper ui en knoflook. Ris de boerenkool van de nerven, was het grondig en hak in kleinere stukjes. Hak de kokosvlokken desgewenst iets kleiner.  Verwarm olie in de wok en bak eerst de paddenstoelen op hoog vuur  met een snufje zout. Haal ze dan uit de wok en zet even apart. Doe dan weer wat olie in de wok en fruit ui en knoflook glazig. Voeg de boerenkool beetje bij beetje toe en wok al omscheppend tot het slinkt. Voeg de sojasaus toe en proef even of je het na een minuut of 5 gaar genoeg vindt. Haal dan uit de wok en voeg opnieuw een scheutje olie toe aan de wok. Bak de kokosvlokken tot ze licht kleuren en voeg dan de rijst toe. Bak al omscheppend een minuut of drie tot het warm is. Meng de boerenkool erdoor en breng op smaak met sesamolie en een beetje limoensap. Serveer met een partje limoen op het bord en eventueel wat koriander erover gestrooid.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept