Pastinaak uit de koekenpan

pastinaak gebakken met paprika, geserveerd met gierst en gehaktballetjes

geschreven door Kievit op 22 april 2022

Pastinaak is nog steeds een beetje een vreemde groente voor velen, maar vroeger werd hij veel gegeten, in tijden dat er nog geen aardappels waren. Na de komst van de aardappel raakte de pastinaak in vergetelheid, om er pas sinds de laatste tien jaar weer uit te komen, zelf Nederlands grootste grutter weet nu dat deze groente bestaat. Zelf ontdekte ik de groente 30 jaar geleden, toen ik een tijdje verbleef in Schotland, alwaar wel meer vreemde dingen gegeten worden. Ik vond het destijds heel smakelijk; we aten de ‘parsnips’ uit de oven, samen met aardappel en knoflook. De pastinaak is wat eerder klaar dan aardappels, dus als je dit thuis wilt maken: eerst een kwartiertje de parten aardappel in de oven, dan pas de pastinaak erbij.
Andere bereidingen van pastinaak vind ik maar moeilijk, de smaak is toch wel uitgesproken en ook zoet, daar moet je van houden. Hou je niet van het zoete, probeer dan vooral eens een soep van pastinaken, echt heel verrassend anders!  In plaats van in de oven kan je hem ook prima in de koekenpan bereiden, ik maakte hem heel simpel met wat ui en paprika. Met gierst en gehaktballetjes in een lekker sausje hadden we een prima combi. Ook lamsvlees en witte vis smaken goed bij het zoete van de pastinaak, maar ook kaas, linzen en tomaat smaken er lekker bij.

 

Ingrediënten

  • 700 g pastinaken
  • 1 kleine ui
  • 1 rode paprika
  • 1 tl rozemarijn
  • p&z
  • olie om te bakken
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 25 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Snijd onder- en bovenkant van de pastinaken af en schil ze met een dunschiller. Snijd in mooie gelijkmatige stukjes. Verwar wat olie in een koekenpan of ruime pan met dikke bodem en bak hierin de pastinaak langzaam. Geef wat p&z en rozemarijn. Hak het uitje heel fijn en bak mee. Op het laatst voeg je ook nog in blokjes gesneden paprika toe, dat maakt het opeens een stuk aantrekkelijker om te zien!

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!