Russische zuurkoolsoep

Print Friendly, PDF & Email

zuurkoolsoep met room en een broodje erbij

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

In sommige landen eten ze zuurkool heel anders dan wij. Op een broodje worst bijvoorbeeld, of in de soep. De dames van de administratie haalden hun wenkbrauwen op toen ik mijn plan om zuurkoolsoep te maken vertelde, maar mijn meisjes zaten ’s avonds te smullen van deze soep. Nou moet ik erbij zeggen dat mijn meisjes natuurlijk ook wel wat gewend zijn, elke week helpen ze me mee om de gemaakte recepten te beoordelen. Maar er komt ook heus wel eens iets niet door de keuring! Voor dit recept heb je iets minder zuurkool nodig dan er in je pakket zit. Geen noot, eet het de volgende dag in een frisse salade zoals deze. Of ga voor die heerlijke broodjes worst! Verse zuurkool kun je overigens maar een dag of drie bewaren in de koelkast, invriezen is ook een optie. Met een lekker broodje erbij is deze soep een prima avondmaaltijd!

Ingrediënten

300 g zuurkool (of iets meer), 1 bakje kastanje champignons, 1 prei, 1 winterpeen, 2 stelen bleekselderij, 1 aardappel (300-400 g), 3 el olie, 3 tenen knoflook, 125 ml droge witte wijn (optioneel), 1 l groentebouillon, 2 laurierblaadjes, ½ tl piment (te vervangen door gelijke delen kaneel+nootmuskaat+kruidnagel+peper), 1 tl karwijzaad, 2 tl oregano, p&z, Optioneel:, zure room of crème fraîche, dille of peterselie

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Bereid eerst alle groenten voor: was de prei en snijd in ringetjes, boen de wortel en snijd in blokjes, de bleekselderij in boogjes en de aardappel ook in blokjes. De champignons veeg je schoon en snijd je in plakjes of kwarten, wat je wilt. Verwarm in een ruime soeppan de olie en fruit de prei, wortel en selderij ongeveer 5 min. Voeg de champignons en knoflook uit de pers toe en bak nog 5 tot 8 min., tot de champignons duidelijk zijn gekrompen en het meeste vocht hebben losgelaten. Voeg dan de wijn toe, sudder 2 min. en doe de aardappel, laurier, bouillon en kruiden er bij en breng aan de kook. Kook een paar min. en voeg dan de zuurkool, inclusief sap, toe en sudder het geheel tot de stukjes aardappel zacht genoeg zijn (20 min). Haal de laurierblaadjes uit de soep  en proef voor p&z. Serveer met wat vers gehakte dille of peterselie en een dot zure room.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK