Schorsenerenroomsoep  

Print Friendly, PDF & Email

Schorseneren zijn voor ons ook heel traditioneel in de kerstperiode. Vorig jaar gaf ik een recept voor schorseneren met paddenstoelen en kaas, dit jaar wordt het een fluweelzacht soepje, heerlijk voorafje, makkelijk van te voren te maken.
Schorseneren zijn voor veel mensen een onbekende groente. Ze worden soms ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd, vanwege de kleverige stof die ze afscheiden als je ze schilt.

Met de juiste aanpak valt het allemaal reuze mee. Er zijn twee methodes: eerst koken, dan schillen, of eerst schillen en dan koken. De makkelijkste methode vind ik van te voren schillen. Spoel het meeste zand eraf en schil ze, eventueel met handschoenen aan, in een bak met water of onder de stromende kraan met een dunschiller (of kaasschaaf!). Snijd boven- en onderkant eraf en snijd in de gewenste lengte. Leg ze meteen in water met een scheutje citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Kook ze in dit water, of in water met een scheut melk, in 15-20 min. goed gaar, afhankelijk van de dikte van de schorseneren. Je kan ze ook schoon boenen, koken en dan pas de schil eraf stropen, de smaak is dan een beetje minder zacht.  Kook ze 15 à 20 min. in ruim water, houd onder de koude kraan, stroop de schil eraf en snijd eventuele zwarte “pitten” er uit. Eventueel kun je ze nog nastoven in een melksausje of gratineren in de oven.
Schorseneren zijn heerlijk met gebakken paddenstoelen en pesto, met een kaassausje, kerriesausje, of wat citroensap en peterselie. Of serveer als asperges met boter, ham en eieren. En in een soepje zijn ze dus ook heel erg lekker!

Ingrediënten

700 g schorseneren, 1 pot kippenbouillon, ½ bekertje slagroom (of plantaardige room), 2 boterhammen, olie om in te bakken, p&z, 2 el amandelschaafsel

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de schorseneren (zie hierboven) en kook ze in de kippenbouillon, aangevuld tot 800 ml vocht, tot ze zacht zijn. Verwijder de korsten van het brood. Snijd mooie langwerpige stroken brood van ongeveer 1 cm breed. Verwarm olie in een koekenpan. Bak van het brood croutons en bak ze aan beide kanten bruin, leg ze daarna op een stuk keukenpapier,  zodat ze minder vet worden. Rooster in een koekenpan amandelschaafsel tot het een licht bruine kleur heeft. Pureer de schorseneren in de bouillon met een staafmixer. Haal de pan van het vuur en klop met een garde de slagroom erdoor. Breng op smaak met p&z. Schep de soep in kommen en steek de crouton erin. Garneer met wat amandelschaafsel.