Snijbiet met kikkererwten en gepocheerd ei

Print Friendly, PDF & Email

Snijbiet met kikkererwten, wat mij betreft een heel fijne combinatie. Baharat, een Arabisch kruidenmengsel, is helaas nog niet biologisch verkrijgbaar. Je kunt het zelf samenstellen met de potjes die je, hoop ik, in je keuken hebt staan, maar het is ook zeker de moeite waard om het eens te kopen. Zoals alle kruidenmengsels bestaat het in verschillende varianten, dus het recept dat ik je geef is niet meer dan een leidraad. Kruiden zijn voor mij echt het wonder in de keuken. Ze maken in een oogwenk van een simpele groente iets bijzonders. Laat je dus niet afschrikken door de lijst met kruiden, maar speel in de keuken en verras jezelf! Dit gerecht eet je met labneh, en dat is eigenlijk niets anders dan de Libanese variant op onze Hollandse hangop.  Lekker met rijst of Turks brood! Mensen die niet houden van zoiets als rozijnen of cranberries in hun eten, laten ze gewoon achterwege natuurlijk, maar je kan ze ook vervangen door stukjes paprika of tomaat.

Ingrediënten

  • 900 g snijbiet
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 1 blikje kikkererwten
  • zout
  • ½ pepertje of wat sambal oelek of chilipoeder naar smaak
  • 1 tl baharat (te vervangen door losse kruiden zie recept) hieronder)
  • 3 el gedroogde cranberries of rozijnen
  • 4 eieren
  • 500 g liefst dikke Griekse  yoghurt
  • oregano
  • p&z
  • Recept voor Baharat:
  •  4 tl paprikapoeder
  • 3 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl kaneel
  • 3 tl koriander
  • 2 tl komijn
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl kardemom

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Leg een schone theedoek (zonder zeeplucht, spoel hem anders goed uit) in een vergiet en giet daar een pot volle, liefst Griekse of Turkse yoghurt in. Laat een nacht uitlekken boven een kom in de koelkast en dan heb je hangop. Voor de labneh meng je het met een beetje olijfolie en een snuf zout en je strooit er wat oregano over.  Dan de rest van het recept. Pel de uien en knoflook en snipper de uien. Was de snijbiet grondig en snijd in stukken. Mensen met geduld houden groen en stelen apart, mensen met minder tijd letten er vooral op dat de stelen niet te grof gesneden worden. Snijd het pepertje fijn als je die gebruikt. Verwarm de olie in een ruime pan en fruit de ui glazig. Voeg het pepertje, knoflook uit de pers en de baharat (of losse kruiden, hieronder vind je een recept voor de verhoudingen). Strooi er ook wat zout bij. Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg dan eerst de snijbietstelen en dan een paar minuten ook het blad toe (of voor de ongeduldigen onder ons, alles in één keer in de pan). Laat een paar min. stoven en voeg eventueel een klein kopje water toe. Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken in een vergiet of zeef. Meng de kikkererwten en rozijnen of cranberries door de snijbiet en maak met een soeplepel 4 kuiltjes in de pan. Daarin breek je de eieren en die laat je op laag vuur in 6 min. stollen. Het is lekker als de eigelen nog een beetje zacht zijn. Strooi op elk ei een snufje zout. Eet de labneh bij de snijbiet.