Stoofpeertjes met sinaasappelsaus, hangop en speculaas

Print Friendly, PDF & Email

GASTBLOG DOOR ANNEMIEKE

Als je toch een kilo stoofpeertjes hebt, kun je ze net zo goed allemaal koken en dan zowel de hartige peertjes van gister maken als onderstaand dessert. Wil je niet beide op één dag eten, dan bewaar je de peertjes voor het dessert gewoon in een afgesloten bakje in de koelkast.
En luister: ik verklaar het speculaasseizoen voor geopend! (En luister nog een keer: ik zei dus niks over mijters en rondbollige speculaasachtigen hè? Die komen er hier nog even een hele poos niet in.)

Ingrediënten

250 ml volle (bio) yoghurt of ongeveer 150 ml Griekse yoghurt
6 stoofpeertjes
300 ml sinaasappelsap, vergeperst of uit pak
3 speculaasjes

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Begin met de hangop (sla deze stap over als je andere dikke yoghurt hebt gekocht). Hang een zeef in een kom en leg hier een kaasdoek of schone theedoek (gewassen zonder wasmiddel of even nagespoeld en weer gedroogd) in. Giet de yoghurt erin, laat enkele uren staan en schraap de hangop uit de doek.
Snij het steeltje van de stoofpeertjes en schil ze. Kook ze beetgaar en laat afkoelen. Snij de peren in kwarten en haal met een mesje het klokhuis eruit.
Giet het sinaasappelsap in een klein steelpannetje en laat inkoken. De bedoeling is dat je een siroopachtig sausje gaat overhouden. Als bijna alles ingekookt is, blijf je braaf bij het pannetje staan en roer je steeds. De saus mag namelijk niet verbranden. Blijf roeren tot je een siroopje hebt. Giet dit in een bakje en zet even in de koelkast. Zo wordt hij nog dikker.
Schep de hangop op bordjes, leg de peertjes erbij, giet de saus erop en verkruimel de speculaasjes erover.