Koolraap – wat is dat?
Koolraap is een voor veel mensen onbekende en ook onbeminde groente en dat is natuurlijk reuze jammer. Waarom? Allereerst omdat koolraap een kneitergezonde groente is, echt bomvol vitamine C en andere goede stofjes. Echt iets om te eten als de wintertijd is ingegaan.
Je kunt, als je nog wat wilt dralen hem best nog even bewaren, je kunt er ook een Sint -Maarten lampion mee maken (een filmpje vind je hier) en dan de soufflé maken die hieronder staat. Deze week maakte ik maar liefst twee gloednieuwe koolraaprecepten en op deze site staan er inmiddels ook al aardig wat.
Koolraap is niet het zelfde als koolrabi, al hoort hij wel bij de koolfamilie, maar die is enorm groot en gevarieerd. Hij groeit half in de grond en daarom is de onderkant lichter dan de bovenkant. Aan de binnenkant is hij een beetje gelig en het vruchtvlees heeft een wat zoetige smaak. Niet iedereen houdt daarvan, maar met verschillende bereidingen kun je daar heel wat aan doen. De schil moet er af, je kunt dat eerst doen en dan in plakken of wat dan ook snijden, je kun ook eerst de knol in kwarten of plakken snijden en die schillen, wat je maar handig lijkt. De onder- en bovenkant zijn soms een beetje houtig, dus schil zorgvuldig. Snijd dan, afhankelijk van wat je wilt doen, de knol in dikke plakken, frietjes, blokjes reepjes of zelfs dunne spaghettislierten.
Je kan de stukjes koken, maar dan wordt hij al snel een beetje flauw van smaak. Lekkerder is het om hem zacht te smoren in een beetje olie of boter en dan eventueel nog wat te smoren met een scheutje bouillon of witte wijn. Als aardappelvervanger kan hij ook dienen, lekker als frietjes of samen met aardappels in een puree. Gebruik eens kokosmelk, dat smaakt ook lekker.
Rauw in een salade met citroen is een heel andere variant. Lekker met peterselie of dille!
Roosteren in de oven kan natuurlijk ook, lekker met kruiden als rozemarijn of tijm. Citroen en mosterd zijn lekkere toevoegingen. Wie van zoet houdt, voegt een beetje ahornsiroop toe. In 30 minuten op 200°C kom je waarschijnlijk goed uit. Natuurlijk kun je hem combineren met andere wortelgroenten, of met bijvoorbeeld palmkool of boerenkool, die je ook of de bakplaat kunt garen. Voeg die halverwege de baktijd toe.
In een soep smaakt wat gerookte paprika poeder en komijn er wonderwel bij, gember en miso zijn ook lekker, dat probeerde ik deze week uit.
Verder zou je ook een risotto met peterselie en kaas kunnen maken, of een ovenschotel met tomatensaus of kaas.
Nou, wat een hoop ideeën hè? En dan te bedenken dat mensen vroeger de koolraap eigenlijk altijd aten gestoofd met een beetje stroop.
Voor mensen die slechte koolraapervaringen hebben zou ik een gratin of de bolognesesaus aanbevelen, die maskeren de koolraapsmaak het meeste. Of rauw in een salade met ruim citroen, dat kan ook. Wat het ook gaat worden: ik wens je veel keukenplezier en een positieve koolraapervaring!
Ingrediënten
- 350 g koolraapstukjes
- 60 g boter
- 50 g bloem
- 150 ml kooknat
- 125 ml melk
- 4 eidooiers
- zout
- cayennepeper
- gemalen komijn
- 5 eiwitten
- 100 g cheddarkaas of jongbelegen boerenkaas
Bereiding
Voor onderstaand recept kun de stukjes koolraap gebruiken die je overhoudt als je een lampion maakt! Zet de oven vast aan op 200˚C. Kook de stukjes koolraap gaar in licht gezouten water. Rasp vast de kaas op een grove rasp. Bewaar 150 ml van het kookvocht. Stamp de koolraap tot puree. Smelt de boter in een pan, roer de bloem erbij en laat 3 min. op zacht vuur garen. Voeg kooknat en melk toe en roer tot een gladde saus. Voeg de puree toe. Haal de pan van het vuur en klop met een garde de eidooiers erdoor, 1 voor 1. Voeg komijn, cayennepeper en helft van de kaas toe. Voeg ruim zout toe. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig en luchtig door de massa. Vet een souffléschaal in met boter en schep het soufflémengsel erin. Bestrooi met rest van de kaas. Bak in 30 min. gaar en serveer.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 377
- Volgende »