Gebakken koolrabi met ui en room

Print Friendly, PDF & Email

Gebakken koolrabi met ui en room

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept

Koolrabi is voor velen misschien een onbekende groente, dus ook hier helpt Kievit je graag op weg ! Koolrabi is één van de talrijke uitingen in de enorme koolfamilie. Het lijkt een knol, maar koolrabi groeit helemaal boven de grond. Het is eigenlijk een verdikte stengel, je moet er maar opkomen, als plant. Eén van mijn groentejuf van vroeger at ze rauw, alsof het appeltjes waren, zo van het land.  Voor beginnende knagers adviseer ik om ‘m eerst te schillen. Gebruik een dunschiller en let er vooral goed op op dat eventuele houtige delen aan de onderkant weggesneden worden, die bederven je eetplezier! Proef eens een stukje rauw, het smaakt een beetje bloemkoolachtig. Heerlijk als salade, bijvoorbeeld in combinatie met appel en wortel. Of probeer een plakje rauw op een boterhammetje kaas. Gekookt of gebakken kan ook natuurlijk, lekker met kaassaus, pesto, of heel simpel gestoofd met wat nootmuskaat en boter. Een iets luxere variant is dit recept, met ui en room. Ik gebruik graag plantaardige room, maar neem gerust slagroom of crème fraîche, als je dat lekkerder lijkt.

Ingrediënten

2 koolrabi’s, 1 ui of 2 sjalotjes of 2 stengels bosui, 1 el boter, 1 bekertje of pakje room, nootmuskaat, p&z

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de koolrabi’s, snijd de stelen eraf en snijd stelen en blad in kleine stukjes, de dikste stukken steel die moeilijk snijden, gooi je weg. Snijd de onderkant van de koolrabi’s af. Kijk goed; soms zijn er wat houtige stukjes, die snijd je weg, want deze stukken zijn niet lekker. Schil de koolrabi’s, de bovenkant is vaak mals genoeg, dus daar hoef je niet te schillen.Een goede dunschiller is hierbij heel handig. Snijd daarna in blokjes. Pel de ui of sjalot, of was de bosui en snijd in stukjes. Smelt de boter in een ruime pan en fruit de ui glazig, in geval van bosui begin je met de koolrabi. Bak de koolrabi al omscheppend wat aan, geef wat p&z en doe er dan een heel klein scheutje water op en smoor met de deksel op de pan tot je ze gaar genoeg vindt, waarschijnlijk is een minuut of 8 al genoeg. Dan de bosui erbij en de room, een half of heel pakje, wat je lekker vindt. Maak op smaak met nootmuskaat, liefst versgeraspt en misschien nog wat peper.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept