Bleekselderij en kerst

bleekselderijsalade

geschreven door Kievit op 15 december 2017

Kerstige salade met bleekselderij

Ingrediënten: 1 struik bleekselderij; 1 grote, mooie rode appel; 1 granaatappel; 100 g feta; handvol walnoten; 2 el olijfolie; 1 el witte wijnazijn; 1 tl mosterd; p&z; kneepje citroensap

Bereiding: Trek de stengels selderij los en was ze. De kern bewaar je beter voor een soepje. Trek de draden er uit als je boven- en onderkant bijsnijdt, erg gevoelige eters pakken een dunschiller. Snijd de selderij in mooie dunne boogjes.

Snijd de bovenkant van de granaatappel en snijd hem dan doormidden. Ik breek hem dan meestal open en peuter de pitjes er uit. Dit doe je je beste boven een kom met water. Eventuele vliesjes moeten er ook tussenuit, die zijn niet mooi en niet lekker. In de kom met water blijven de vliesjes drijven, dus dan schep je dat af. Later giet je de pitjes af door een zeef, dit vind ik de makkelijkste manier. Het blijft wel een tijdrovend werkje, maar gelukkig kun je dit ook een dag van te voren doen en de pitjes in de koelkast bewaren.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Snijd de feta in kleine blokjes. Snijd de appel in kwarten, haal het klokhuis er uit en snijd in dunne partjes, besprenkel ze met wat citroensap. Maak in een kom de dressing en meng de bleekselderij, 2/3 van de granaatappel en de feta erdoor. Schep de salade op een mooie schaal en versier met de appelpartjes, de noten en de rest van de granaatappelpitjes. Bestrooi met een beetje zwarte peper.

 

Risotto met bleekselderij en walnoten

Risotto maken we vaak op een zondag, het is een gemakkelijk gerecht, het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd, eigenlijk. Je moet namelijk echt 20 min. bij je pan blijven, maar dat kan natuurlijk prima terwijl je met een wijntje in je hand met je bezoek staan te kletsen, want heel ingewikkeld is dat roeren niet. En deze makkelijke risotto leent zich ook uitstekend voor de dag ná kerst. Restjes gebraden kip of vlees roer je lekker door de risotto, als smaakt hij zonder vlees ook prima. Wij voegden nog wat plakjes gesneden schouderham toe, het is maar een idee.

Ingrediënten:
½ struik bleekselderij (gebruik gerst de binnenkant); 1 kleine ui; 100 g boter; 2 el olijfolie; 2 teentjes knoflook; 100 ml witte wijn; 1 l groentebouillon van 1 bouillonblokje; 300 g risottorijst;  50 g Parmezaanse kaas;  50 g walnoten; p&z.

Bereiding:
Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne reepjes. Pel en snipper de ui, pel vast de knoflook. Maak een pan met hete bouillon. Smelt 50 g boter en 2 el olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui glazig, pers dan de knoflook erbij. Voeg de bleekselderij toe en laat zachtjes 5 min. stoven. Draai het vuur hoog, voeg de rijst toe en roer goed door. Zorg dat alle rijst met de olie en boter bedekt wordt. Schenk de witte wijn erbij en roer tot de wijn verdampt is. Temper het vuur en voeg een soeplepel bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. Voeg dan weer bouillon toe, blijf roeren enz. enz. tot de rijst beetgaar en de risotto lekker smeuïg is. Dit duurt meestal 20 min. Voeg dan de overgebleven boter en geraspte Parmezaanse kaas toe, roer door en laat 5 min. met deksel op de pan staan. Schep de risotto op voorverwarmde borden, bestrooi met peper en wat gehakte walnoten en serveer.

 

 

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!