Neeps and tatties : stamppot met koolraap en aardappel

Print Friendly, PDF & Email

Koolraap is voor velen misschien een beetje de schrik van de groentetas. Daar sta je dan, met je goede voornemens en een rare knol in de keuken! Gelukkig zijn wij er om je ook met deze groente op weg te helpen. Koolraap is wat ons betreft een zwaar ondergewaardeerde groente, hij is smakelijk, zeer veelzijdig. Heerlijk uit de oven , of met pasta, of zelfs in plaats van pasta met bolognesesaus.  Wat vooral ook zo mooi is aan deze niet-zo-knappe groente: hij zit echt bomvol vitamines die we juist in deze tijd van het jaar zo goed kunnen gebruiken. Beschouw hem dus als een geschenk!

 

Deze week een heel simpele stamppot van koolraap en aardappel, zoals ze in Schotland rond deze tijd van het jaar schijnen te eten op hun Burns-night, een leuk cultureel fenomeen. Daarbij worden deze Neeps and Tatties geserveerd met de traditionele Haggis, een wat obscuur gerecht van orgaanvlees, gekookt in een schapenmaag en natuurlijk wordt er dan ook whisky gedronken. Bij ons thuis was het wat minder liederlijk, ik ging thuis aan de slag voor een vegetarische Haggisvariant, het recept vind je onder aan de pagina. Stoofvlees of (vegetarische) worstjes lijken me ook een goede keus.

Ingrediënten

1 flinke koolraap, 800 g aardappels, 1 flinke el boter, p&z, nootmuskaat

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de koolraap en snijd in blokjes. Zet op met koud water en breng aan de kook. Kook ongeveer 30 min., tot je de blokjes zacht genoeg vindt. Intussen schil je de aardappels en die snijd je in stukken. Ook weer met koud water in de pan, kies een ruime waar je straks in kan stampen. Kook ze gaar in 20 min. Giet het vocht dan af van beide, maar bewaar iets van het kookvocht voor de puree. Voeg een royale klont boter toe aan de aardappels, ruim p&z en wat nootmuskaat, liefst versgemalen. Stamp, met een beetje kookvocht erbij, tot een smeuïge puree.

Vegetarische Haggis
125 g groen-bruine linzen, 50 g rode linzen, 50 g graan (ik nam spelt, zilvervliesrijst kan ook), 1 flinke ui, 1 flinke winterwortel, 1/2 tl gemalen piment, 1 groentebouillonblokje, peper, 1 el miso-pasta (of marmite), 11/2 el appelstroop, 50 g havermout, boter om in te vetten, scheutje olie
Een beetje bewerkelijk misschien, maar een leuke vegetarische maaltijd levert het wel op! Kost iets meer dan een uur tijd, maar daarvan hoef je de meeste tijd niets te doen.
Pel de ui en snipper fijn. Verwarm een scheut olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui glazig. Voeg de piment toe en rasp intussen de wortel grof. Voeg die ook toe aan de pan en bak een paar minuten. Plet met een lepel de bouillontablet fijn en voeg de beide soorten linzen en het graan toe. Kijk linzen altijd even na op steentjes! Voeg 400 ml water toe en kook op een lage vlam in ongeveer een half uur gaar. Als het goed is, heb je dan een tamelijk dikke puree in je pan, die makkelijk aanbrandt, dus let goed op, tussentijds een keer kijken en eventueel een klein scheutje water toevoegen is wel slim.  Maak op smaak met royaal peper, wat miso en de appelstroop. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ronde of ovale vorm in met boter. Mengde havermout door de puree en schep het geheel over in de ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en bak nog 30 min. in de oven. Hierdoor wordt de pastei nog steviger en krijgt hij een beetje een knapperige buitenkant. Stort na het bakken de “Haggis” voorzichtig op een schaal, oefen nog een keer het Schotse volkslied en serveer al zingend!