Pastinaak risotto met salie

Print Friendly, PDF & Email

Pastinaakrisotto met salie

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pastinaak is al lang geen vergeten groente meer, maar voor veel mensen is het toch een beetje een vraag wat ze er dan mee zullen doen. Roosteren of bakken in de oven zijn de meest voor de hand liggende opties, lekker met knoflook en rozemarijn, maar ook soep, gratin of zelfs curries smaken prima met pastinaak. Vandaag belandde hij bij ons in een mooie, zachte risotto, heel subtiel gekruid met wat verse salie. Lekker met een salade met tomaat er bij en gebakken vis.

Ingrediënten

700 g pastinaak, 1 ui, 1 teen knoflook, 10 salieblaadjes, 1 el boter, 1 el olijfolie, 350 g risottorijst, 1.4 l hete bouillon (kip- of groente), geraspte Parmezaan (of wat gistvlokken)

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel ui en knoflook en snijd beide fijn. Was 10 blaadjes salie en snijd in reepjes. Boen of schil de pastinaak en snijd in regelmatige, niet te grote stukjes. Los een bouillonblokje op in ongeveer 1,4 liter water en houdt dit warm. Verwarm een lepel boter en een lepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de stukjes pastinaak toe en bak een minuut of 5 op hoog vuur tot de pastinaak hier en daar een beetje kleurt. Voeg de risottorijst toe en eventueel nog een lepel olijfolie als het erg droog lijkt. Voegde reepjes salie toe en dan, soeplepel voor soeplepel, de hete bouillon. Roer telkens goed en voeg nieuwe bouillon toe wanneer de vorige schep is opgenomen. Na zo’n 20 min. zou de risotto gaar moeten zijn, misschien moet hij nog iets langer, misschien nog wat meer vocht?  Het moet een smeuïg geheel worden. Maak op smaak met peper en een royale lepel geraspte Parmezaan en een lepel boter. Laat 5 min. met een deksel op de pan staan en serveer met wat vers gehakte salie, peper en nog meer kaas.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK