Salade met biet, appel en gefrituurde boekweit

Print Friendly, PDF & Email

Salade met biet, appel en gefrituurde boekweit

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Die mooie chioggia bietjes vragen om een rauwe salade, want als je ze kookt zijn nog steeds lekker, maar die mooie ringetjes vervagen dan. Natuurlijk kun je de bieten ook koken voor deze salade, want rauwe biet vraagt wel enige knaagervaring. Het is sowieso een nogal avontuurlijke salade, want er gaat ook nog boekweit in en dat eet haast niemand. En dat terwijl het, goed bereid althans heel lekker is. Kook je het gewoon gaar, dan heb je een pan vol bruine brij, nee dat eet je niet graag. Ik vond deze bereiding met geweekte boekweit heel smakelijk en vooral ook heel makkelijk. Behalve dan dat je het van te voren een beetje moet bedenken, maar dat is niet zo’n probleem toch? Het recept was oorspronkelijk met dragon, maar dat vond ik nergens en bovendien staat er in onze tuin hysop, dat ik juist graag wilde gebruiken, dus heb ik dat gekozen. Ik weet niet of het veel uitmaakt, ik proefde vooral de biet en de appel heel goed in deze salade. Wil je ook nog iets van eiwitten in deze salade, kies dan voor verse erwten of kapucijners of lekkere blokjes feta.

Ingrediënten

500 g chioggia biet (gele biet kan ook), 1 dl appelazijn, 1-2 tl suiker of honing, 1 laurierblad, ½ tl zout, ½ el dillezaadjes (karwij kan ook), 200 g boekweit, olijfolie, p&z, 1 tl tamari, 2 appels, 1-2 uien (250 g) witte ui, olie om te bakken, water, 2-4 el plantaardige room, p&z, verse dragon of hysop, grof gehakt, Om te serveren:, 1 appel, ½ granaatappel, 3 el pompoenzaadjes

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Deze salade bestaat uit drie onderdelen en het vraagt wat voorbereiding, maar is niet moeilijk. De boekweit moet even afgespoeld en het liefst een dag weken, een uur is minimaal vereist. De bietjes kan je ook al tevoren doen, hoe langer ze in het azijn staan, hoe zachter ze worden. Ik deed het pas een half uur van te voren, dat kan ook. Kook de azijn met 2 dl water, dillezaadjes, laurierblad, honing en snuf zout 5 min. Schil de bieten en snijd ze, eventueel met een mandoline of machine in zo dun mogelijke plakjes. Giet de azijn over de bieten en laat intrekken. Pel en snipper de ui en bak in een scheutje olie op zacht vuur in 10 min. zacht. Snijd 2 appels in stukjes en voeg die toe aan de ui. Doe er p&z bij en een el fijngehakte hysop (of dragon). Stoof 10 min. en doe er dan een klein kopje water een wat lepels room bij. Ik pureerde het tot een saus, je kan het ook grover laten, wat je wilt. Pel de granaatappel, een halve is genoeg. Verwarm een koekenpan en rooster de pompoenpitten tot ze knapperen, laat dan afkoelen op een bordje. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak al omscheppend de (uitgelekte) boekweit. Doe er wat p&z bij, een lepeltje tamari en een lepeltje van de azijn van de bietjes. Bak ongeveer 5 min. tot het wat knapperig en gaar is. Snijd de derde appel in stukjes of schijfjes. Giet de azijn van de bietjes (dit kan je nog voor iets anders gebruiken) en meng de bietjes met een paar lepels appelsaus, boekweit en appelstukjes in een ruime kom. Strooi de nootjes en granaatappelpitjes erover en als je wilt ook nog wat verse gehakte hysop.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK